De Almiqui zoogdier is bijna uit gestorven. Terwijl de solenodon op het eiland van Haïti leven. Maar die lijken op grote muizen. Of wel op de paradoxale solenodon.Die nog in enkele dierentuinen leeft. Maar dit is niet het geval voor zijn Cubaanse neef.
Almiqui

De almiqui de Latijns naam is Atopogale cubanus van de almiqui. En er is niet veel bekend over het dier. Die had dus nog nooit een levende dier gevangen om verder onderzoek te doen. En deze soort was alleen bekend dank zij enkele opgezette exemplaren in musea te zien. Van wegen de uitbreiding van de landbouw op het eiland Cuba is het bijna uit gestorven.
Voedsel van de almiqui Solenodon cubanus
De almiqui solenodons het menu is zeer gevarieerd van voedsel. In de nachts gaat die op scharrelen tocht naar eten. Terwijl het dier op de bosgrond tussen af gevallen bladeren. En dergelijke planten resten zoekt naar voedsel. Op zoek naar insecten maar ook andere ongewervelden dieren. Zo als padden stoelen en planten wortels behoren ook tot het voedsel menu.

Het almiqui zoogdier zijn ook goede klimmers. Omdat ze voeden zich ook met vruchten. En bessen maar ook knoppen van planten. Maar jagen af en toe ook op levende prooi. Met het gif dat uit omgevormde speekselklieren komt. In de onderkaak kan de almiqui hagedissen. En kikkers maar ook kleine vogeltjes verdoven. En zelfs knaagdieren doden. De Solenodons schijnen niet immuun te zijn voor hun eigen gif. Eveneens zijn er gevallen bekend van dieren die samen in een kooi gehouden werden. En die na een gevecht stierven.
Biogeografie van almiqui zoogdier
De almiqui is het dier uit gestoven dit zoogdiertje. De endemisch is een geïsoleerde eilanden in de oceaan zoals Cuba eiland. Echter vreesde zelfs dat de almiqui uit gestorven was op de Cuba eiland. Vroeger bestonden er nog andere solenodons. Die op de Antillen zo als bijvoorbeeld de Nesophonten die momenteel geheel uit gestorven zijn.
Onderzoek op het eiland de almiqui
De Cubaanse dierkundigen wilden echter niet geloven. Dat hun almiqui echt verdwenen was uit het bos wouden. Daarom ging Silva directeur van het dierkundig instituut. Van Havana in 1964 op zoek naar dit raadselachtige diertje. Hij liet niets on gedaan om de almiqui weer te ontdekken. In ditzelfde jaar vond hij inderdaad geheimzinnige sporen van het dier. In tropenwoud op de vochtige bodem van de Monte lberia in de Taco Baai.
Ook vond ze uitwerpselen die beslist van het zoogdiertje afkomstig moesten zijn. Toch moest ze nog elf jaar wachten tot dat. Op 17 april 1975 de dierkundige A. Suarez en zijn collega kon berichten. Dat de bewoners van het dorp Baracoa in de provincie Oriente. Een levende almiqui gevangen hadden. Dit was de eerste herontdekking van zoogdier sinds het jaar 1956. Dat ze er dus zeker van dat dit vreemde diertje nog bestaat!
Voortplanting
De Solenodon cubanus werpen per nest 1 tot 3 jongen. In gevangenschap kunnen ze zo 6,5 jaar oude worden.
ORDE INSECTIVORA INSECTENETERS
Deze orde telt circa. 344 dier soorten. Die verspreid zijn over de hele wereld. Maar uitgezonderd Australië. En de zuidelijke helft van Zuid-Amerika. De meeste soorten zijn grond bewoners. Of zijn gravende dieren die van insecten en andere ongewervelden leven.
Familie Solenodontidae Solenodons
Tegenwoordig leven er nog maar 2 soorten van de solenodons. Zoals de almiqui (Solenodon cubanus) die op Cuba leven en de agouta (S. paradoxus) op Hispaniola leven. Het zijn tamelijk onelegante dieren met zijn ruiken haren. Die zich onhandig voortbewegen voor de bodem. Terwijl die net zo groot zijn als een rat. Met hun onder zoeken de spitse snuit meer op een spitsmuis lijken. Ze hebben kleine waterige oogjes die niet zo goed zijn in de nacht. En het zijn lang niet zulke uit gesproken nacht dieren als de ratten met hun grote ogen.
De komen voor in Continent Noord Amerika

Terwijl de almqui dier leven gebied is op het eiland Cuba. Daarnaast komt enkel voor komen op het eiland Cuba. Zijn net tropisch gebieden die in Centraal. En bovendien Zuid Amerika liggen. Maar ook van Mexico tot Vuurland en inclusief de Antillen behoort tot het gebied. De kenmerkende zones. Zoals de reusachtige Cordillera de los Andes is de berg keten van zuid Amerika.
Even eens met hun vulkanen maar ook de diepe bergengten. En hoog gelegen plateaus. Terwijl het onmetelijke bekken van de Orinoco rivier die daar stroomt. En het Amazone gebied met de talloze reptielen. Zo als de reusachtige en ook prachtige vlinder soorten. Even eens de kolibries. En de papegaaien die daar voor komen. En echter ook de bont gekleurde vissen vertegenwoordiger er een bijzonder merkwaardige fauna
Stam: Gewervelde dieren |
Klasse: Zoogdieren |
Orde: Inseceters |
Familie: Solenodens |
Geslacht: Atopogaie cubana |
Soort: (almiqui) |
Eigenschappen Kenmerken almigui zoogdier
Lichaamslengte: 28 tot 32 cm
Staartlengte : 7 tot 26 cm
Biologie en voortplantingswijze geheel onbekend
Jongen: 1 tot 3 per worp
leeftijd: 6 tot 7 jaar
voeding: vruchten, hagedissen, insecten
Leefmilieu in de bergwouden
Verspreiding Cuba
BOS MILIEUS almigui zoogdier

Het leef gebied is het tropen woud van Cuba. Maar dit is het dichte oerwoud in de evenaars gebieden. Maar door de samen werkende in vloed van vochtigheid. En warmte ontstaat hier een bijzonder weelderige warmte.
Maar door een gestrengelde planten vegetatie in het woud. De grote bomen zijn er meer dan 50 m hoog. Bovendien Lianen zijn hecht wortels. Of wel klim planten. En die woeker planten groeien overvloedig het hele jaar door. Zonder enige stop in de winter. Maar in de winter periode groeien deze planten door. Dus het massale blader dak vormt. Een dus danige afscherming tegen het zon licht. Dat het lage hout voort durend in het schemer donker blijft.
Het lot van de solenodons almiqui
Van de orde van de almiqui insecteneters horen drie zeer zeldzame dieren. Die op de door het Wereld Natuur Fonds gepubliceerde lijst van bedreigde diersoorten staan. Twee van deze dien zijn de Cubaanse solenodon en de Latijnse naam is de Solenodon cubanus. Het andere dier is de Haïtiaanse solenodon. En de Latijnse naam is de Solenodon paradoxus.

Dit zijn de twee enige over levende leden van de familie van de Solenodontidae. Die nu uit sluitend nog voor komen in de af gelegen kreupel hout wouden. En even eens in bos gebieden. Van hun inheemse West-Indische eilanden. De dieren lijken op reusachtige maar dikke ratten van ongeveer 30 cm lengte.
Beide soorten zijn doorgaans donkerbruin van kleur. Maar de vacht van de Haïtiaanse soort is ruwer dan die van de Cubaanse soort. En wordt er van onderscheiden door een witte plek op de achterhals van de kop. Ze hebben slurf lange snuiten. Die bezet zijn met snor haren van af de ogen tot half wegen de snuit. De poten hebben dus lange klauwen. Die zo als gebruikt worden om rottend hout uit elkaar te scheuren op zoek naar voedsel.
Op zoek naar insecten tussen het kreupel hout. Het dier waggelen op hun tenen rond op als of ze dronken zijn. Op die manier zijn zó onhandig met het lopen in het bos gebied. Dat ze vaak over hun eigen voeten struikelen als zij na gezeten worden. Of ook wel moeten vluchten.
De familie van de EUTHERIA soort insecteneters in deze klasse bevat ook.
Solenoden is een uitgestorven insecteneter.
![]() | LANGOOREGEL |
![]() | EGELTENREK |
![]() | SOLENODON |
Catgorieen: Vogels | Aarde ecosysteem | Insecten | Wormen | zoogdieren | Vlinders | lage dieren |
Op webjvm dieren informatie heeft ook een dierenkaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn. Die zijn verdeeld in stam en klasse maar in orde en familie. En ook het soort dier en even eens de Latijnse namen in een over zicht van dieren. Die op website van webjvm voor komen. En worden behandeld per web pagina. Als je bijvoorbeeld zoekt over vogelbekdieren is op genomen onder de zoogdieren.
Ik kan je helpen met spreekbeurt of werkstuk met 20 tips. Wil je ook een succes vol over dieren informatie? Wil je ook een succes vol werkstuk maken? Hier op de website vind je allerlei informatie over zoogdieren voor je werkstuk te maken plus tips om te helpen.
Vogel soorten de klasse van zangvogels en roofvogels komt men gemakkelijk tot een totaal van 32.000 gevleugelde vormen!