Cerebratulus wormen

Cerebratulus wormen heeft merkwaardige zee worm met een slurf

cerebratulus wormen

De cerebratulus wormen is een merkwaardig diertje dat alle wereld zeeën bewoont. We vinden hem meestal langs de kust. Maar sommige soorten gaan 1 tot  500 meter diepte in de bodem van de zee.

De kusten waar de Cerebratulus voor komen

De Cerebratulus marginatus  is bijvoorbeeld een zeer cosmopoliet. We kunnen hem aan treffen rond het Noord pool gebied. Maar ook langs de kusten van Noord-Amerika.  Bovendien ook in de Middellandse Zee en in het Kanaal.

 

Welke familie behoort de Cerebratulus

Lange tijd vroeg men zich af hoe men de snoerwormen precies moest in delen. Hun worm vormige lichaam was tamelijk vertrouwd. Maar een soort slurf binnen in een schede onder scheidde hen van andere wormen families. En behoort tot de familie van de Lineldea.

De kleuren en lengte van de worm

Hun lengte varieert van enkele millimeters tot enkele meters! Er bestaan matte kleuren maar ook  heldere kleuren en vele contrasterende streepmotieven van de wormen.

Waar de wormen van leven

De cerebratulus wormen leven in het zand en tussen de algen. Hun uit stulp bare slurf dient voor het grijpen van hun prooien. Zij voeden zich met verschillende ongewervelde diertjes zo als  week dieren en schaal dieren. Zij bewegen zich voort over een slijmspoor. Dat in het voorste deel van hun lichaam afgescheiden wordt.

Voortplanting en de ontwikkeling van de worm

De geslachtsorganen zijn meestal gescheiden van de wormen. Maar uiterlijk zijn mannetjes en wijfjes precies gelijk. De eitjes bevatten larven. Die een echte metamorfose onder gaan. Vaak tonen twee nauw verwante soorten enorme verschillen in de voortplantingswijze.

Cerebratulus wormen leefgebied

cerebratulus-wormen-leef-gebied

De Cerebratulus komt in de alle wereldzeeën voor. Bijvoorbeeld in de kustlijn van de aan grenzen de landen. Zo wel in het ondiep zand voor. Maar ook in het diepe zand tot zo 1500 meter.

 

 

Taxonomische indeling van de Cerebratulus

Stam: Snoerwormen
Klasse: Anoplae
Orde: Heleronemertini
Familie: Lineldae
Geslacht: Cerebralulua sp
Soort: Cerebralulua sp

Eigenschappen en Kenmerken van de snoerworm

  • ovipaar
  • Larven zwemmen vrij rond
  • Volwassen lengte is 10 tot 80 cm voor de Cerebratulus

cerebratulus-wormen-woon-gebied

Cerebratulus wormen ONDERZEESE PRAIRIES.

Worden ook wel eens bijvoorbeeld de onderzeese grasbanken genoemd. Het zijn vegetale gebieden die ook voor komen in al de zeeën. Waar het licht nog zo krachtig door dringt op de zee bodem.  Maar namelijk tot op zo wat 20 m diepte. De zeeplanten vormen er dikke massa’s waar in grote aan tallen diersoorten zich vermenigvuldigen. Er is ook een veilig onder komen en voedsel in overvloed vinden voor de dieren. De meest representatieve planten zijn zeegrassen en laminaria  planten en is de bruinwieren.

 

De familie van de Nemertina soort in deze klasse bevat ook.

snoerworm-wormenSnoerworm

De snoerworm is ontdekt dat die het zelf de gif bevat als de zeer giftige kogelvis. Maar komt ook in de Nederlandse kustwateren voor en het is nieuwe soort snoerworm.

 

 

 

snoerworm gerinde worm Snoerworm geringde worm

Heeft een wormachtig lichaam. deze hebt de kleur bruin of rood met witte strepen. Maar heeft ook een ongewapende slurf. want alle snoerwormen zijn roofdiertjes.

 

 

WIL JE MEER ONTDEKKEN VAN DE DIEREN?

Zo als van de zoogdieren soorten  die vormt de meeste voleindigde groep. Maar ook de de sponsen en kwallen dat zijn uit talrijke cellen gevormde dieren. Maar ook de eencellige dieren zijn microscopische diertjes en vormen de grondslag  bijvoorbeeld van de organismen van hun vormen.

ZOOGDIEREN

SPONSEN TOT KWALLEN

EENCELLIGE DIEREN

Geplaatst in de wormen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.