egeltenrek

Egeltenrek lijkt op onze egel in Europese

Egeltenrek soort en familie

De egeltenrek is een van de soorten van de vreemde familie der Tenrecidae. Die alleen levend oegeltenrekp Madagaskar. Waar deze diertjes de echte egels vervangen. De egel lijkt méér op onze Europese egel dan de andere ten reks egels. Hij is trouwens de enige soort van het geslacht Setiter.

Het leefgebied van het dier

We vinden hem vooral op de hoog vlakten en in de heuvelachtige streken van het midden en zuiden van Madagaskar. Hij is beslist niet zeldzaam en in sommige streken zelfs zeer talrijk.

Vlees van de egeltenrek

Zo dat de inheemse bevolking zich maar te bedienen heeft van het vlees van het dier. Want het vlees van de egeltenrek wordt beschouwd als een lekkernij. Het dier draagt verschillende inheemse namen zoals

  • sora
  • sokina
  • tambotika.

De vacht van d e egeltenrek

De egeltenrek is bedekt met bruine stekels die wit gepunt zijn. En tussen de  lange haren groeien zijn weten schappelijke naam luidt setasus. Als zij drachtig is.

Wat eten de egeltenrek

Het is een echt nacht diertje. Zodra de avond valt gaat hij op zoek naar insecten en andere kleine diertjes. Die zijn maaltijd vormen. Als hij gestoord wordt rolt de egeltenrek zich op tot een ronde stekelige bol. Net als de Europese egel. Hij kan een luid poef poef laten horen. Dat honden en ook wel andere dieren afschrikt.

De loop van het egeltenrek

Het diertje loopt heel vreemd de achterpoten staan bijna loodrecht naar buiten gericht. Hij loopt dus enigszins op de manier van Charly Chaplin. We weten nog maar weinig over de leefwijze en de voort plantingswijze van deze kleine insecteneter.

Egeltenrek komt voor op continent Madagaskar.

egeltenrek-leef-continent

 

 

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelden
Klasse: Zoogdieren
Orde: insekteneters
Familie: Tenrecldae of Borslelegela
Geslacht:  Sefifer selosus
Soort: egeltenrek

Eigenschappen Kenmerken

  • Aantal jongen: 2 tot 4
  • Lichaamslengte: 15 tot 19 cm
  • Staartlengte : 1.6 cm
  • Volwassen gewicht : 185 tot 200 g

BOS MILIEUS  waar de Egeltenrek leef gebied, DUN BEGROEID WOUD.

Maar dit zijn overgangszones van het woud. Van wegen het klimaat of de kwaliteit van de bodem. Is het niet in staat in zijn dichtheid te hand hegeltenrek-leef-gebiedaven. Ook in de gematigde streken hebben de bossen tal rijke veranderingen onder gaan. Door dat grote oppervlakten werden verbrokkeld zo als tot leef gebieden voor de mens te worden omgezet. Van de primitieve woud bedekking blijven al dus nog slechts bossen over. Zo als kreupel hout of oever begroeiingen waar bij het water over  lopen.

 

 

De familie van de EUTHERIA  soort van insecteneters in deze klasse bevat ook.

tenrek-zoogdierTenrek is een vreemd zoogdiertje dat veel op een egel lijkt.

 

 

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen of de platenwormen, die hebben een platte lichaam. Die leven in het water of in de bodem zoals de zuigworm en of als parasiet. Eveneens zijn er ook rondeworm en mijnworm.
Van sponsen tot kwallen  zijn waterdieren zonder hersens. En ze worden beschouwd als de primitiefste van alle meercellige dieren. Het lichaam is niets anders dan een verzameling cellen. Zonder hersens en toch zijn deze wezens in staat allerlei activiteiten te ontplooien.
Deze vogels soorten  hebben enorme borstspieren die nodig zijn om de vleugels te bewegen en de weerstand van de lucht te overwinnen. De hoge stofwisseling die de vogels hebben, Die samenhangt met de spierkracht welke nodig is bij het
vliegen.
De eencelligen dieren zijn minuscule diertjes, die zelfs in staat zijn zichzelf voort te planten. Is in één woord fascinerend. En toch vindt hun gehele levensproces plaats binnenin één enkele cel.

Op webjvm dieren informatie heeft ook een  dierenkaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn. Die zijn verdeeld in stam en klasse maar in orde en familie. En ook het soort dier en eveneens de Latijnse namen in een overzicht van dieren. Die op website van webjvm voor komen en worden behandeld per web pagina. Als je bijvoorbeeld zoekt over vogelbekdieren is op genomen onder de zoogdieren.

Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succes vol over dieren informatie? Wil je ook een succes vol werkstuk maken?  Hier op de website vind je allerlei informatie over zoogdieren voor je werkstuk te maken plus tips om te helpen.