klasse zoogdieren

De klasse zoogdieren zijn ook dierkundig web pagina’s  gemaakt bijvoorbeeld in een web systeem. Maar ook berust op de toepassing van een aantal symbolen afbeeldingen. Want zo het typedier uit de bedoelde groep. Zo dat een snelle visuele klassering van elke klasse zoogdieren mogelijk is. Wij hebben ook ons beperkt tot drie soorten symbolen van de  klasse zoogdieren soorten. Zo is de eerste de hoofdklasse en de twee klasse rood van kleur.  Maar ook de sub klasse en derde klasse is onder verdeelt in een  orde en deze is groen van kleur.

 klasse zoogdieren   Hoofdklasse voor klasse zoogdieren classificatie dier

Prototheria-Monotremata    Secundair klasse prototheria monotremata en met dit symbool geeft aan de classificatie soort. En bijzonderheden over klasse zoogdieren en kenmerken en bijzonderheden over klasse zoogdieren.

vogelbekdier-zoogdier>> Vogelbekdier Het vogelbekdier is ongetwijfeld het vreemdste thans leven de dier.  Maar hij ziet er zo merkwaardig uit dat vele personen niet weten dat het een echt zoogdier is.

 

 

 

mierenegel-zoogdier>> De mierenegel is een van de meest eigenaardige vertegenwoordigers van het dieren rijk. Het dier heeft ook scherpe en dikke stekels net als een egel.

 

 

 

vachtegel-zoogdier>> Vachtegel Is een van de merk ­waardigst zoogdieren. Want de zwartharige is wit stekelig en de gewone vacht­egel soorten. En komt bovendien voor in Australië.

 

 

 

metatheruia-buideldierenMetatheria buideldieren soorten.

 

vliegendekoeskoes>> Vliegende koeskoes Leven van larven van insecten uit boombast te halen. Vliegende koeskoes is vooral nachts diertjes worden  actief.  Ze rennen draven dan behendig naar Boomen.

 

 

 

kortneusbuideldas>> Kortneusbuideldas Leven in nesten van gras droge planten. Verborgen onder struiken spleten gras word met de voor pootjes weg getrokken eten zij bessen wortels.

 

 

 

koeskoes-zoogdier>> Koeskoes hij is de grootste luilak die op aarde rond loopt.

 

 

 

gestreeptebuidelmiereneter>> Gestreepte buidelmiereneter Heeft  bijzondere kenmerken bezit zo wel in anatomisch opzicht (50 à 52 tanden. Actief over dag en slaapt ’s nachts. Leven van termieten.

 

 

De familie soort de Macropodidae

pademelon kangoeroe>> Kangoeroe Pademelon hun maaltijd bestaat uit gras. Pademelon kangoeroe echte nachtdieren die zich overdag dichtste struik gewas verschuilen en hier rustig slapen.

 

 

 

kangoeroe>> Kangoeroe Gebruikt uitsluitend zijn goed ontwikkelde achter poten als hij zich snel wil verplaatsen. De lange gespierde staart onmisbaar hulp middel geworden.

 

 

 

De familie soort de Phalangeridae

koala>> Koala Is beslist een bijzonder populair diertje. Iedereen kent dit zachte grijze speel goed beertje maar slechts weinigen hebben hem in levende lijve gezien.

 

 

 

wombat>> Wombat Is nauw verwant met de Australische koala. Het is een buideldier. Wombat wiens jong opgroeit in een speciale buidel die het wijfje op de buik draagt.

 

 

 

buideldas zoogdier>> Buideldas Bezit het stevige gebit van de echte vleeseter. Hij eet vooral kleine diertjes Hij achtervolgt slachtoffers hun holletjes en graaft eenvoudig uit.

 

 

 

buidelslaapmuis>> Buidelslaapmuis Uitgewezen dat dit diertje inderdaad van tijd tot tijd inslaapt dan in een soort lethargie geraakt. Het betreft hier geen echte winterslaap.

 

 

 

De familie soort de Grootvoetigen

bennett-wallabie-zoogdier>> Bennett-wallabie Zijn de grootste kangoeroes van het geslacht Wallabia. Zij komen in troepjes op het open veld grassen van zonsondergang tot aan het ochtend gloren.

 

 

 

reuzen-kangoeroe-zoogdier>> Reuzenkangoeroe groeit zijn leven lang. Ook als die volwassen is blijft door groeien.

 

 

 

Wilkeelwallabie-zoogdier>> Witkeelwallabie  Het is al jaren een zeldzame soort.  komen voor in Nieuw-Zeeland. Dit eilandje van 8 bij 3 km ligt in de golf van Harauki op 48 km.

 

 

 

struikwallaby>> Struikwallaby Deze wallaby woont in woud. Omvat vier of zeven soorten. bevindt zich vele opzichten tussen kangoeroes, boomkanogoeroes.

 

 

 

pademelon>> Pademelon Leeft in het dichte onderhout van bossen en in moerasgebieden van de grote regenwouden. Pademelon zijn activiteiten overdag voortzetten zeldzame malse gras.

 

 

 

wallaby>> Wallaby Kunnen ook grote snelheid schuinstaande bomen klimmen en reusachtige sprongen maken om gevorkte. Of uitstekende tak te bereiken wallaby.

 

 

 

De familie soort de Roofbuideldieren

penseelstaartbuidelmuis>> Penseelstaartbuidelmuis  We kennen slechts enkele exemplaren. De ontwikkeling van de jongen is uiterst langzaam. ze leven van insecten en kleine hagedissen.

 

 

 

buidelwolf-zoogdier>> Buidelwolf Behoort tot de vreemdste zoogdieren. Buidelwolf een reeds jaren durende controverse. Het zijn schuwe nachtdieren. Uiterlijk lijkt sterk gewone hond.

 

 

 

buidelmuis>> Buidelmuis Tijdens enkele nacht een hoeveelheid voedsel verorberde groter was dan zijn eigen gewicht. Leven voornamelijk in de woestijnen tussen struikgewas.

 

 

 

De familie soort de Didelphidae

yapok-zoogdier>> Yapok Is het enige buideldier dat van het waterleven houdt. Op het eerste gezicht lijkt de yapok op een grote rat. De yapok is een vleeseter.

 

 

 

wolhaardbuidelrat>> Wolhaarbuidelrat Als hij rijpe vruchten vindt. Doet hij zijn maal mee. Maar voedt vooral met insecten kleine reptielen zijn lenige bewegingen te pakken krijgt.

 

 

 

aeneasrat-zoogdier>> De Aeneasrat behoort tot de dwerg buidelratten. Waar van ongeveer veertig in Zuid-Amerikaanse soorten bekend zijn.

 

 

 

De familie soort de Boomkangoeroes

boomkangoeroe>> Boomkanogoeroe Die zich uitstekend aangepast aan een leven in bomen. Boomkanogoeroe door zijn achtervolgers op een tak in het nauw gedreven wordt. Aarzelt hij niet.

 

 

 

De familie soort de Dasyuridae

tasmaanse-duivel-zoogdier>> Tasmaanse duivel  De kampioen in het ontsnappen kooi. Overdag verbergt de Tasmaanse duivel zich in grotten of rots holletjes. i n de stronken van dikke bomen.

 

 

 

eutheria-insectenetersEutheria Inseckteneters

De familie soort de Mollen

mol-zoogdier>> mol Met zijn fijne zijdeachtige jasje minst bekende dieren. Moeten toegeven geheel ondergrondse leefwijze. Landelijk verblijf hij zijn nachtelijke gewoonten.

 

 

 

goudmol>> goudmol Dankt zijn naam aan de metaalachtige glans van zijn zachte pels. Er bestaan verscheidene soorten. Die alle in equatoriaal en zuidelijk Afrika wonen.

 

 

 

russische-desman>> Russische desman geen alledaagse verschijning! Natuurlijk er want met de Pyrenees Desman maar hij veel groter. Zeer speciale insecteneter de russische desman.

 

 

 

De familie soort de Erinaceidae

egel>>

Egel Is het haar op het rug oppervlak. Zoals we dat ook bij andere egel zoogdieren aantreffen grotendeels veranderd in stekels. Die sterk en toch licht zijn.

 

 

albessijne-egel>> Abessijnse egel Is het evenbeeld van onze gewone egel. Met dit verschil dat hij kleiner en sierlijker. Die in droge woestijnachtige streken van Afrika leeft.

 

 

De familie soort de Solenodontidae

solenodon>> Solenodon  Een bijna uitgestorven insecteneter. Het zijn voornamelijk nachtdieren te zijn. In de avond en nacht gaat die dan op jacht naar  regenwormen.

 

 

 

etruskischespitsmuis>>Etruskische spitsmuis Het kleinste zoogdier ter wereld. Is een insecteneter. Die met van lang snuit  tussen de bladeren naar insecten zoekt op geur en gevoel.

 

 

 

almiqui>> Almiqui Nog in enkele dierentuinen leeft. Men had nog nooit een levende Almiqui gevangen. Die was alleen bekend dank zij enkele opgezette exemplaren in musea.

 

 

De familie soort de Spitsmuizen

miller-waterspitsmuis>> Miller waterspitsmuis Hoewel nauw verwant waterspitsmuis. Vormt deze Miller spitsmuis toch een aparte soort maar verschilt een grijzen kleur van rug vacht.

 

 

 

alpenspitsmuis>> Alpenspitsmuis Tot op 3000 meter hoogte in de berg te. Hij aarzelt niet om heel nest jonge sneeuwmuisjes te verorberen. Hij eet ook zaden en bossen.

 

 

 

wittandspitsmuis>> Wittandspitsmuis Vinden meer 150 soorten wit tandspitsmuizen. Overal verspreid in Europa en Azië. De identificeren van de spitsmuizen. kleine insectenetende.

 

 

 

De familie soort de Tenrecidae

egeltenrek>> Egeltenrek Lijkt op onze egel. De egel lijkt meer op onze Europese egel. De stekels zijn bedekt met bruine en wit gepunt zijn. En het is ook een nachtdier.

 

 

 

tenrek-zoogdier>> Tenrek  Is een vreemd insectenetend zoogdiertje. Dat veel op de egel lijkt bestaan een twintigtal soorten. Alle op Madagaskar tenreks lijken ook wel op mol.

 

 

 

De familie soort de Erinaceidea

langooregel>> Langooregel Bewoner van de Aziatische woestijnen. Het zijn ook insecteneters. gelukkig is hij niet kieskeurig met het eten. Hij eet zelfs rottende kadavers.

 

 

 

De familie soort de Olifantspitsmuizen

breedneusspitmuis>> Breedneusspitsmuis leeft voornamelijk in de savannen tussen de stekelige struiken. Dus extra moeilijk dit diertje te observeren familie omvat vijf geslachten.

 

 

 

De familie soort de Macroscelididae

otterspitsmuis>> Otterspitsmuis vreemde insecteneter. Lijken evenveel spitsmuizen als otters zijn waterdieren. Die leven in de traag stromende rivieren in de tropische wouden.

 

 

 

De familie soort de Potomogalidae

olifantspitsmuis>> Olifantspitsmuis ontving ongetwijfeld vanwege zijn lange neus. Die op alle komt van Afrikaanse continent wonen. Pas ’s avonds komt olifantspitsmuis te voorschijn.

 

 

 

 

dermoptera huidvliegersDermoptera huidvliegers

vliegende-kat>>   vliegende kat  een zo bijzonder zoogdier dat de dierkundigen speciaal voor hem de orde der Huidvliegers hebben gecreëerd. Vliegende kat ook wel Galeopithecus.

 

 

 

chiroptera vleermuizenChiroptera vleermuizen klassen

>>grote-hoefijzerneus  Grote hoefijzerneus De functie van het neusblad is niet helemaal duidelijk. Jaagt op insecten en Kervers en vlinders. Overdag blijven de dieren rustige plek.

 

 

 

megachiroptera vliende hondMegachiroptera vliegende hond onder klassen van de vleermuizen

hamerkop-vleerhond>> Hamerkopvleerhond De vreemdste vleermuizen waarschijnlijk wel de Hamerkopvleerhond. Die in tropisch Afrika leeft. Deze vleermuis is verwant vliegende hond.

 

 

 

palmvleerhond>> Palmvleerhond Leeft in Afrika. Vormt enorme troepen en tegen ochtendgloren. Deze speciale slaapbomen Palmvleerhond maakt lange tochten.

 

 

 

vliegende-vos>> Vliegende vos Het overvliegen van een vliegende vos is een indrukwekkend schouwspel. Want deze vliegende vos woont uitsluitend in Indonesië en op de Soenda-eilanden.

 

 

 

vliegende-hond>> Vliegende hond is de grootste soort van de vleermuisachtige zoogdieren. Want het verschilt van de ware vleermuizen door een andere lichaamsbouw en leefgewoonten.

 

 

 

vleerhond>> Vleerhond Zijn de grote vruchtenetende vleermuizen. Het blijft een schuw diertje. Dat bij het minste alarm haastig opvliegt. Blijft ook over dag op zijn hoede.

 

 

 

mirochiroptera insekenetersMirochiroptera insekeneters is de twee de onder klasse

hartneusvleermuis>> Hartneusvleermuis Deze vleermuis doodt kikkers. Kleine knaagdiertjes en zelfs vleermuizen. Want zijn maaltijd bestaat uit zuigen van het bloed van zijn slachtoffers.

 

 

 

rossevleermuis>> Rosse vleermuis Tamelijk goed bekend. Want is alleen de grootste van Europa. Ook komt reeds vroeg avond in actie. Soms zien hem reeds bij dag licht rond fladderen.

 

 

 

langtongvleermuis>> Langtongvleermuis Is een tropisch Vleermuisje uit Zuid-Amerika. Het is een groepsdiertje dat met tien tallen uit vliegt.  Maar soms honderdtallen tegelijk in de grotten hangt.

 

 

 

vampier>> Vampier Uit sluitend voedt met bloed lijkt helemaal niet op het beeld. Dat men zich voor de geest haalt. Als men aan dit vreemde dier denkt.  Maarhet is vleermuis.

 

 

 

bladneusvleermuis>> Bladneusvleermuis Soort uit Centraal Amerika. Maar het geslacht van de Chiroderma behoort. Bladneusvleermuis hebben alle grotere ogen andere vleermuizen.

 

 

 

grootoorvleermuis>> Grootoorvleermuis Naam terecht gekregen. Want oren buitenproportioneel groot. Want zomers is schuil plaats meestal holle boom of holletje dak van een boerderij.

 

 

 

kerivulapicta>> Kerivula picta   is bovendien de fraaiste vleermuizen en de merkelijkste vleermuizen. Hun leefwijze is nog slecht bekend. Ze Leven in Afrika de vula picta en  slaapt graag hangend.

 

 

 

barbastella>> Barbastella Het bij zondere sommige nacht vlinders. Bijzonder gevoelig de kreten van hun aartsvijand. De  Barbastella komt in Europese Aziatische verre Oosten voor komt.

 

 

 

bulvleermuis>> Bulvleermuis Fluweelvleermuizen  is de bulvleermuis zit overdag verborgen rots holten en spleten.  Maar ook in gebouwen en langs rotswanden van steengroeven levend in de tropische.

 

 

 

vale-vleermuis>> Vale vleermuis Komt over al verspreid voor.  Zo wel in vlakke als in bergachtige gebieden tot op een hoogte van 2.000 meter. De soort leeft in groepen bij een in hele kolonies.

 

 

 

grote bruinevleermuis>> Grote bruine vleermuis Die vliegt eerst tamelijk hoog. Want als of ze wil oefenen komt daar na wat lager jagen langs de bos randen. Langs hagen vlak langs de grond.

 

 

 

De hoofdstam van de  klasse zoogdieren

De klasse Zoogdieren zijn uit de hoofdstam van de Gewervelden.  Dus elke klasse is onderverdeeld in. bovendien is de  orden zo als de Knaagdieren en de Carnivoren.  Maar ook de Primaten zijn orden uit de klasse  van zoogdieren.  Dus een orde bevat op zich zelf een aan tal families die de geslachten groeperen. Het niveau dat ons de eerste naam van elk dier aan geeft. Bovendien heeft de complexiteit van sommige groepen de zoölogen om er  tussen verdelingen in te voeren.

Zo als bijvoorbeeld:

 • leven
 • domein
 • rijk
 • rang  klasse
 • orde
 • familie
 • geslacht
 • soort

Maar zo bezitten sommige soorten lokale variaties in onder soorten.  Als eerste de twee de benamingen wordt dan een derde toegevoegd als onder orden aan de families.

Weg wijs te worden in het dierenrijk

Zo bezit de eland Alce verscheidene onder soorten.  Maar die ook elk een bepaalde zone bewonen van het algemeen verspreiding gebied van de soort.  Bijvoorbeeld deze onder soorten of rassen kunnen wij citeren dat de Alce de Euraziatische eland is. Maar die ook het type ras vormt en de Alce  American. De Amerikaanse of originele eland. De individuen uit deze twee verschillende onder soorten.  Kunnen zich onder ling voort planten en hun hybriden of bastaarden zijn vrucht baar.

Klasse zoogdieren en rassen

Daar uit is juiste dan af te leiden of het om lokale rassen gaat van de zelfde soort.  Maar wij merken hier tenslotte nog op dat de dierkundige classificatie is. Wat ook  uit verre van definitief vastgelegd is. De heden daagse enorme mogelijkheden is. Die in zake het onder zoek door specialisten herzien.

Dat vaak ook toe de verwantschapsgraad van talrijke soorten te herzien. Anderzijds bestaat er onder zoölogen zelfs voor de grote groepen. Zo als de vissen bijvoorbeeld. Is geen volkomen een stemmigheid zodat er verscheidene classificatie systemen bestaan. Kort om de dierkundige classificatie wordt nog steeds verder geperfectioneerd van de klasse van zoogdieren.

De wetten van de  klasse zoogdieren soorten op de savanne

Strijd beheerst de natuur van de zoogdier. Maar ook de dier in vrijheid moet voor alles vechten voor liefde en terrein en ook voor voedsel. Maar ook voor zijn leven en tegen doods vijanden.  Want in de samenleving met zijn soort genoten zijn tekenen van vriendelijke. En bovendien gezindheid en spel en ook behulpzaamheid.  Maar ook een gevoel voor saamhorigheid in de groep. Die bovendien van even veel betekenis als moed en spier kracht in de strijd tegen de onbarmhartige buiten wereld. Waar in zijn groep moet een dier ook vriendelijk kunnen zijn.  Maar hoe is het gesteld met deze gedragingen. Zo als een dier op de savanne verblijft.

De wetten van de wildernis?

Kijken wij vol verbazing naar de savanne en de weer gave van de vrije natuur van de  klasse zoogdier soorten. Waar in kort voor dat ze worden opgeveerd. Hoe verandert het gedrag van de dieren.  Tot nu toe nauwelijks op de hoogte van de antwoorden op de hier boven gestelde vragen.

Die door de resultaten van de moderne onder zoekend naar het dier gedrag in onze dagen zeer actueel zijn geworden. Daar om ben ik op onder zoek uit gegaan.  Bijvoorbeeld naar de gebeurtenis en de wetenschappelijke informatie. Maar ook van hun zeer merkwaardige kanten van de klasse zoogdieren soorten. Zo als we die tot nu toe niet hadden leren kennen. Meer dan honderd belevenissen en representatief voor duizenden soort gelijke gebeurt  nissen van de klasse zoogdieren.

Lichaam van de klasse zoogdieren

Een  klasse zoogdieren is een warm bloedig dier en er zijn viervoetig dieren maar ook behaarden dieren. De gewerveld dier dat wil zeggen een dier met een wervelkolom of ruggengraat. De bevruchting geschiedt inwendig met behulp van een penis. Terwijl de wijfjes het dragen van het jong in de regel op zich.  Maar vooral ontwikkelende foetussen in een baarmoeder of uterus. Waar in de bloed vaat stelsels van moeder en foetus zeer nauw met elkaar in contact staan. Maar niet versmelten in een placenta.

De tijd die de foetus in de baarmoeder door brengt wordt de draag tijd of dracht genoemd. Maar deze varieert per dieren groep. Sommige zoogdieren zo als konijnen maar ook knaagdieren en een groot aan tal vleeseters. Worden vooral kaal en blind en ook hulpeloos geboren. Terwijl andere dieren zo als runderen en ook herten weliswaar klein maar volledig ontwikkeld. Maar ook even behendig als volwassen exemplaren ter wereld komen. De wijfjes produceren melk voor hun jongen in borst klieren die zich uit huid weefsel hebben ontwikkeld.

Uitzondering  klasse zoogdieren

zoogdieren

Deze kenmerken komen bij de over grote meerderheid van de  klasse zoogdieren voor. Maar er zijn uitzonderingen Walvissen en hun verwanten vissen en zeekoeien hebben alleen nog voorste ledematen. Uit de bouw van hun skelet blijkt echter dat zonder meer dat deze uiterst gespecialiseerde water dieren af stammen van viervoetige voor ouders.

 

 

Voortplanting

De snaveldieren in de orde Monotremata met het vogelbekdier maar ook  de mierenegels zijn zeer eigenaardige zoogdieren. Die op het land en in het water leven. De kenmerken zijn in feite de aanpassingen aan het leven in zoet water roofdier. Net als hun reptielen voorouders leggen zij eieren en vormen geen placenta.

De buideldieren houden er eveneens een ongebruikelijke wijze van voortplanten op na in vergelijking met de placenta dieren. Bij kangoeroes en wallabies maar ook verwanten dieren bevindt het zich ontwikkelende jong zich in het lichaam van de moeder in een dun vlies.

Maar dat gaat te gronde voor dat het jong naar buiten komt om in de buidel te kruipen. En in de buidel zichzelf aan een tepel te hechten. Terwijl sommige soorten bezitten een primitieve placenta. Het jonge buideldier is bij zijn geboorte veel minder ver ontwikkeld dan de meeste zoogdierjongen.  Die bij moeder dier verder moet groeien in de buidel dier verder ontwikkelen.

Afgezien van de vérgaande verfijning van hun voortplanting. Vormen de zoogdieren ook nog in een aantal andere opzichten een opmerkelijke klasse van het dierenrijk.

De ontwikkeling

Zij bezitten grote ingewikkeld gestructureerde hersenen die hoog ontwikkelde is. Maar ook vooral uitstekend geïntegreerde zin tuigen van de dieren. Zij maken gebruik van een grote verscheidenheid van vocale en visuele. Dus ook reukzintuigrijke en eveneens communicatie mogelijkheden tussen verschillende soorten en tussen leden van dezelfde soort.

Vooral de communicatie tussen soort genoten is van belang voor de organisatie van de familie en andere sociale groepen. De uit keratine gevormde haren die de zoogdier huid vormt. Is vooral isoleren voor het lichaam. En vormen een onderdeel van het geheel van temperatuur regulatie mechanismen. Waar mee de zoogdieren een constante hoge lichaamstemperatuur hand haven.

Het lichaam

Onafhankelijk van de buiten temperatuur. De warmte die tijdens de stofwisselingsprocessen gevormd wordt. Vooral bij de verbranding van het bruine lichaam vet kan gebruikt worden om warmte verlies te compenseren. En via het circulatiesysteem dat aan gedreven wordt door een vier kamerig hart.

Die het hele lichaam door getransporteerd worden. Het lichaam kan worden gekoeld door de verdamping van uit gescheiden transpiratie vocht. Wat vooral aan de oppervlakte van het lichaam komt. Heel deze temperatuur regulatie wordt geregeld door de hypothalamus in de hersenen. Wanneer temperatuur regeling energetisch onmogelijk wordt.

Bijvoorbeeld bij een lage buiten temperaturen kunnen sommige  klasse zoogdieren een winter slaap houden. Gedurende de winter slaap daalt de lichaam temperatuur van het dier. Tot een waarde van dicht bij die van de omgeving temperatuur. En zijn hartslag daalt dus ook ademhaling dalen even eens drastisch. Zo dat er een minimum aan energie verbruik ontstaat. Zo kan het dier verscheidene maanden teren op zijn reserve vet.

Algemeen overzicht zoogdieren

De primitieve snaveldieren en buideldieren waar van de meeste in Australië voor komen zijn al genoemd. Australië raakte van de zuidelijke continenten gescheiden voordat de echte zoogdieren er konden binnen dringen. Daar door kon de aanwezige zoogdierfauna er zich ontwikkelen tot een groot aantal verschillende vormen. Die de tegen hangers vormen van de verschillende typen placenta dieren in de rest van de wereld.

Er bestaan gravende boom bewonende en  mierenetende dieren even eens plantenetende en roof buideldieren dieren. En van bijna alle zoogdieren met een placenta bestaan of hebben in elk geval analoge buideldier typen bestaan. Uitgezonderd de vleermuizen ook walvissen en zeehonden.

De hier na volgende web pagina’s geven een beeld van de verbijsterende verscheidenheid van de huidige zoogdieren. Elke web pagina biedt een algemeen over zicht van een moderne familie. Als gevolgd door een beschrijving van enkele karakteristieke vertegenwoordigers. In het kort is de volgorde als volgt.

Groepen zoogdieren

Er bestaan gravende dieren en boom bewonende dieren en ook  miereneten de dieren maar ook planteneten de dieren en roof buideldieren en van bijna alle zoogdieren met een placenta bestaan. Of hebben in elk geval analoge buideldier typen bestaan. Uitgezonderd de vleermuizen en  walvissen maar ook zeehonden.

De placenta dieren vallen uit een in vier grote groepen. Tot de eerste groep behoren de meest primitieve typen zijn de

 • insecteneters
 • spitsmuizen
 • egels
 • mollen
 • vleermuizen
 • luiaards
 • miereneters
 • gordeldieren
 • schubdieren

en de primaten, waartoe ook de mens behoort.

De tweede groep omvat twee orden van de kleinehoofdzakelijk herbivore zoogdieren met knaagtanden zijn de.

 • knaagdieren
 • haasachtigen

en hun verwanten.

De derde groep wordt gevormd door slechts één
orde van zeer gespecialiseerde zoogdieren zijn de

 • walvissen
 • dolfijnen
 • bruinvissen

Die meer dan enige andere diergroep hun afkomst als landdier hebben verloochend en zich volkomen hebben aangepast aan het leven in het
water.

De vierde en laatste groep omvat een groot aantal verschillende orden, waar van men veronderstelt dat zij enige verwantschap vertonen door het bezit van gemeenschappelijke voor ouders, hoewel zij verschillende evolutiewegen zijn ingeslagen. Hiertoe behoren alle roof dieren.

 • katten
 • honden
 • marterachtigen
 •  beren
 • aardvarken
 • olifanten
 • klipdassen
 • zeehonden
 • zeekoeien
 •  doejong

even als de twee voornaamste groepen hoef dieren, de onevenhoevigen zo als

 • tapirs
 • paarden
 • neushorens
 •  evenhoevige
 • varkens
 • pekari’s
 • kamelen
 • herten
 • runderen
 • schapen
 • geiten

Ecologische groep

Het evolutionaire succes van de klasse zoogdieren is moeilijk te bepalen. Gemeten naar de dominantie van een bepaalde groep of naar de soort diversiteit ervan. Moet het succes resultaat zijn van een samen smelten van intrinsieke biologische
voor delen en toe val van de dieren. Maar geen enkele belangrijke klasse van vertebraten heeft ooit zoveel verschillende milieus zo volledig veroverd. De verschijning van de moderne mens heeft het uitsterven van sommige zoogdier groepen versneld. Maar andere dieren zoals knaagdieren weten nieuwe ecologische nissen. Die door toedoen van de mens zijn ontstaan. En op te vullen. Op het ogenblik vormen de zoogdieren een weerga loos succes volle groep en men kan helaas gerust zeggen dat de meest over heersende soort is de mens. Waarschijnlijk de toe komst van deze planeet bepaalt.