mol

Mol levens lang in zijn eigen gangen.

mol-zoogdier

De mol met zijn fijne zijdeachtige jasje. Is een van onze minst bekende dieren. We moeten toe geven dat zijn geheel ondergrondse leef wijze. Zijn landelijk verblijf en zijn nachtelijke gewoonten de contacten tussen natuur vriend en mol zeker niet vergemakkelijken. Ook de dier kundigen kennen de mol nog niet volledig. Vooral omdat het uiterst lastig is om een mol in gevangenschap in leven te houden. Het jacht gebied van de mol is duidelijk omlijnd. Die  bestaat uit een ingewikkeld net van kronkelige gangen op verschillende diepten onder de grond.

Deze tunnels en gangen zijn van levens belang voor dit dier. Want hier vindt hij zijn voedsel. Enkele malen per dag door loopt hij al zijn gangen. En vangt er de regen wormen en insecten larven en andere kleine diertjes die zich wagen te vertonen. De mol heeft enorm veel van deze diertjes nodig. Dat hij dient minstens zijn eigen gewicht te verorberen 0m zijn geweldige honger te stillen. Wanneer het droog weer is graaft dit dier zich dieper in. Hij delft dan gangen op twee of drie meter diepte. In plaats van het normale niveau van 15 tot 50 cm diep. Men ziet bijna nooit dit dier over het veld lopen. Want buiten zijn eigen gangen is dit dier volkomen ontredderd. Hij ziet heel slecht. Omdat zijn kleine oogjes geheel in zijn vacht verzonken zijn. Onder de grond loopt dit dier al even snel vooruit als achteruit.

Mol is een zoogdier leef in continent

mol-zoogdier-leef-gebied

 

 

 

 

Dracht : 3 weken
Meeslal twee neslen per iaar
Lichaamslengte : 12 tot 15 cm
Aanlal iongen : 3 tot 5
Volwassen gewicht : 80 tot 160 g
Slaarlente 2,3 tot 3 cm
Slam : Gewervelden
Klasse: Zoogdieren
Orde. Insekteneters
Familie:Mollen
Soort : Talpa europaea (Europese mol)

 

mol-zoogdier-woon-gebied BOSMILIEUS

Dit dier woon gebied in HUMUS.

De diverse vegetaal afval producten. Zo als die van gevel van de boom stammen.  Maar ook dode bladeren enz. Die zich op de bos grond in een laag ophopen.  Want die vormen al naar het bos type  een min of meer dik tapijt. De graad van ontbinding varieert volgens hel klimaat en hel vocht gehalte. Humus beval een zeer aan zienlijke verscheidenheid van kleine dier soorten. Die of schoon verborgen levend. Toch allerlei behaarde en gepluimde insecteneters aantrekken. Bovendien dat het dier zich daar mee voeden.

Maar ook de  familie van de EUTHERIA soort insecteneters in deze klasse bevat ook.

russische-desmanRussiche desman maar leeft allen langs natuurlijke wateroevers. ook de slurf is zeer gevoelig zintuig vormt.

 

 

 

goudmolGoudmol maar dit dier is een echte bulldozertje. want de goudmol graaft zijn gang met zijn kop en snuit.

Wil je nog meer van dieren weten? Zie ook deze dieren.

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 •  zeesterren
 • koralen

Deze vogels soorten  zijn tal rijke er zijn zang vogels en roof vogels er zijn ook onder soorten zoals.

 • pinguïns
 • struisvogels
 • pelikanen
De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling.
 • plankton
 • klokdiertje

Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn.

Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Informatie voor een goed werkstuk succesvol te maken.Wil je ook een succesvol werkstuk?