Olifantspitsmuis

Olifantspitsmuis geen spitsmuis, geen olifant

olifantspitsmuisDe olifantspitsmuis is in werkelijkheid noch een spitsmuis. Noch een olifant. Deze naam ontving hij ongetwijfeld van wegen zijn lange neus. We hadden hem ook olifantje kunnen noemen. Naar zijn wetenschappelijke naam Elephatulus. Er bestaat een vijftien tal soorten. Die alle op het Afrikaanse continent wonen. Deze zoogdiertjes bezitten niet alleen een lange neus. Maar al even lange achter poten. Waar door ze geweldige sprongen kunnen maken. De olifantspitsmuis is een nacht dier en blijft dus over dag in zijn holletje.

Het voedsel van het dier

Van uit het hoofd kwartier leidt een kom pleet net van paadjes. Zo als  door gangen zijn over het gehele territorium van het diertje. Maar Pas ’s avonds komt de olifantspitsmuis te voor schijn om op jacht te gaan. Zijn maaltijd bestaat hoofd zakelijk uit verschillende insecten en week dieren.Op plaatsen waar hij is het bijzonder rustig leeft.  Ook komt deze muis ook wel overdag naar buiten. Hij jaagt dan druk op sprinkhanen en krekels. Waar van hij enorme hoeveel heden kan verorberen. Zijn lange neus stelt hem ook in staat om tussen dode bladeren en ander afval te zoeken naar insecten. Als de wier van plaats aanwezigheid hij met de neus kan ruiken.

De jongen

De olifantspitsmuizen schenken het leven aan volledig gevormde jongen met een echte vacht en open oogjes. Slechts bij enkele soorten gaan de oogjes na twee dagen open. Sommige jong geborenen kunnen op de eerste dag al lopen en hun moeder op de voet volgen.

Olifantspitsmuis leef in continent Afrika.

olifantspitsmuis-leef-continent

 

 

Taxonomische indeling

Hoofdafdeling: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Insekteneters
Familie: Macroscelididae
Geslacht: Olifantspitsmuis
Soort: Elephantulus sp.

Eigenschappen Kenmerken

  • Dracht van onbekende duur
  • Aantal Jongen. 1 of 2
  • Het Wijfje vervoert soms haar jongen hangend aan haar tepels
  • Volwassen gewicht: 25 tot 50 g
  • Lichaamslengte: 10 tot 15 cm
  • Staart lengte: 10 tot 16 cm

 

 

 

 

Olifantspitsmuis leef gebied is de SAVANNE wat een DORRE MILIEUS zijn.

Daar vanolifantspitsmuis-savanne-woongebied is het type de uit gestrekte gras vlakte die ten zuiden van de Sahara.  Maar ook een brede strook vormt over het Afrikaanse vasteland.  Zo als hier en daar wat bomengroei. Gescheiden van de eigenlijke woestijn. Die door de sub woestijnachtige steppe waar op dunne bosjes struik gewas voor komen. De Afrikaanse savanne is beroemd om de rijkdom aan grasetende fauna al daar. Maar ook de variëteit van krachtige carnivoren. Die er als een natuurlijk gevolg daar van ten koste van de vorige leven.

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

De vogels soorten talrijke zijn de zangvogels er zijn ook onder soorten zo als.

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zo als.

Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je alle dieren te zien zijn.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?