Reuzenkangoeroe

Reuzenkangoeroe groeit zijn leven lang

reuzenkangoeroe

De reuzenkangoeroe of grote grijze kangoeroe is een van de vreemdste buideldieren. Men heeft namelijk kunnen vaststellen dat hij zijn leven lang doorgroeit. Er bestaan maar weinig zoogdieren die na het bereiken van het volwassen stadium blijven groeien. Dit zijn de walvisachtigen.

  • walvissen
  • vinvissen
  • dolfijnen
  • olifant

 

Dit tot de leeftijd van vijfentwintig jaar blijft groeien. De reuzenkangoeroe is de grootste van alle buideldieren. Zijn loopwijze is niet alleen vreemd maar zelfs uniek onder de zoogdieren . Wanneer hij vooruit wil komen gebruikt deze grote kangoeroe zijn lange gespierde staart als een vijfde poot. Hij steunt hierop terwijl hij zijn twee achterpoten naar voren plaatst. Evenals zijn familie leden is deze kangoeroe een kei in het hardlopen. Al springend op zijn twee achterpoten bereikt hij een snelheid van 48 km/uur. Hij kan geweldige sprongen maken van meer dan 10 meter lengte. Een hele prestatie als we bedenken dat een flink mannetje niet meer dan 70 kg weegt.

Buideldieren de jongen worden te vroeg geboren

Bij de Buideldieren groeien de kinderen wel op zeer originele wijze op. Dit verschijnsel werd slechts bij enkele soorten in detail bestudeerd. Bij de Amerikaanse opossums van het geslacht Didelphis. En bij de grote kangoeroes van het geslacht Macropus. Hun ontwikkeling kan in drie fasen verdeeld worden.

Geboorte:

Deze vindt plaats na een bijzonder korte dracht. Variërend van 8 tot ± 40 dagen. Al naar gelang de soort en de grootte van de volwassen dieren. Het wijfje brengt haar kinderen liggend ter wereld. En buigt zich voor over zodra zij uit de cloacale betekend het geslachtsorgaan  opening tevoorschijn komen. Om met haar tong een speeksel paadje naar de tepels te vormen. De pasgeborene is in een onvolledige larvaire toestand en wordt buidellarf genoemd.  Bij kleine soorten meet hij slechts 5 mm. Bij de grote kangoeroes 30 mm. Zijn organen verkeren nog in een beginstadium. Alleen mond en neusgaten zien er reeds enigszins functioneel uit. Maar even als de kleine gespierde voor pootjes met piepkleine klauwtjes.

Verplaat

 

sing van de pasgeborene

ondanks zijn zwakke lichamelijke vermogens kruipt deze larf instinctief naar de tepel zone. Deze tepels, in een aantal van 2 tot 27 al naar gelang de soorten. Zijn op verschillende manieren gegroepeerd in de buidel. Of bij gebreke hier van om geven door een klokvormige huidplooi. Waarin het kopje van de larf kan wegschuilen. De larf legt zijn lange reis af in 20 seconden of in vijf minuten. Als naar gelang de geobserveerde gevallen. Zodra hij zijn bestemming bereikt heeft. Grijp het kleine diertje een tepel die onder de trereuzenkangoeroe zoogdieren Buideldierenk beweging.  Maar zo uit trekt en zwelt en tenslotte de gehele mondholte van de pasgeborene vult.  Zo dat het diertje hier zonder moeite aan blijft hangen.

 

Voltooiing van de ontwikkeling

Zodra het bundeldiertje aan de tepel ligt. Bovendien doet het niet veel anders dan drinken en groeien. Tot dat het geheel ontwikkeld is.  Maar na twee of acht maanden na zijn geboorte. Al naar gelang de soort. Pas dan kan het de tepel en ook de buidel verlaten. Maar ook hier naar wens terugkeren. Het wijfje van de grijze reuzen kangoeroe.  De Macropus giganteus mei haar jong.

 

Reuzenkangoeroe leefgebied

De reuzenkangoeroe is een planteneter en leeft in de uitgestrekte savannen midden in Australië. Er heerst hier een tamelijk droog klimaat dat echter goed door de kangoeroe verdragen wordt. Het dier kan het twee of drie maanden zonder drinkwater uithouden. Wanneer de hitte ondraaglijk wordt zoekt hij wat koelte in de grotten langs de heuvel flanken. Vaak graaft hij diep in de aarde om nog wat water te vinden.

Reuzenkangoeroe zoogdier leef continent Australië.

reuzen-kangoeroe-zoogdier-leef-gebied

 

 

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Buideldieren
Familie: Grootvoetigen
Geslacht: Macropus giganteus
Soort: Reuzenkangoeroe

Eigenschappen Kenmerken

  • Dracht: 40 dagen
  • Aantal jongen : 1 (zelden 2)
  • Gewicht: 40 tot 70 kg
  • Levensduur : 20 jaar
  • Lichaamslengte : 1.10 tot 1.60 m
  • staartlengte : 80 tot 110 cm

 

DORRE MILIEUS

LEEFGEBIED IS OP SAVANNE.

Daarvareuzen-kangoeroe-zoogdier-savanne-woongebiedn is het type de uitgestrekte gras vlakte die ten zuiden van de Sahara. Dat is een brede strook vormt over het Afrikaanse vasteland. Hier en daar wat bomengroei. Gescheiden van de eigenlijke woestijn door de sub woestijnachtige steppe waarop dunne bosjes struikgewas voorkomen. De Afrikaanse savanne is beroemd om de rijkdom aan grasetende fauna aldaar. Maar ook de variëteit van krachtige de carnivoren. Die er als een natuurlijk gevolg daar van ten koste van de vorige leven.

De familie van de METAHERIA buideldieren in deze klasse bevat ook.

bennett-wallabie-zoogdierBennett wallabie ook wel de grijze struik kangroeroe genoemd.

 

 

 

Wilkeelwallabie-zoogdierWitkeelwallabie was verdwenen en weer terug gevonden.

 

 

 

wallabyWallaby een kleine kangoeroe die in de rotsachtige gebieden leeft.

 

 

 

struikwallabyStruikwallaby heeft kale snuit en kleine oortjes.

 

 

 

Wil je nog meer weetjes en tips van dieren weten?
De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.
Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.
De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.
De vogels soorten die over de gehele wereld zijn verspreid. En nagenoeg elk milieu buiten de diepe oceanen bevolken. Vogels zij er in alle formaten.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?
Web JVM dieren informatie heeft ook een  dieren kaarten map waar je ook tips  van alle dieren te zien zijn.