solenodon

Solenodon een bijna uitgestorven insecteneter.

solenodon

De soorten  van het dier

De solenodon behoort tot de meest eigenaardige zoogdier soorten op deze wereld. Twee soorten solenodon zijn de enige nog levende leden van de familie. De Solenodon paradoxus komt alleen op het eiland Haïti voor. Maar de Solenodon cubanus wordt alleen gevonden op het eiland Cuba.

De solenedon is al miljoen jaren oud

De solenodon is letterlijk een levend fossiel. Want er zijn beenden resten van zijn voor ouders gevonden. Maar die zijn 30 miljoen jaren oud zijn. Het uiterlijk en de anatomie van deze uitzonderlijke insecteneter wijzen erop. Dat we te maken hebben met een zeer primitief soort zoogdier. Dat in feite vergeten heeft zich verder te ontwikkelen.

Het is een nacht dier

Door dat solenodon voor namelijk nacht dieren zijn. Is er lang heel weinig bekend geweest over het gedragspatroon van de dieren. Overdag blijft hij meestal in zijn hol. Een gat in een holle boom of een kuil in de grond. Alleen bij het vallen van de avond komt hij te voorschijn. Hij gaat dan op jacht.

Heeft een loop van egel

Maar ook in zijn bewegingen heeft hij iets weg van een egel. Hij heeft een schommelende gang en loopt in een zigzaggende lijn.De solenodon beweegt zich over het algemeen vrij langzaam. Als hij schrikt en probeert te rennen. struikelt hij gauw en raakt verward in zijn eigen poten. Het opvallendste kenmerk van de soIenodon is het feit.

Het is ook giftig dier

Dat zijn speeksel giftig is. De tweede snijtand aan weer zijde van de onder kaak bezit een groef. die verbonden is met een gifklier. De naam Solenodon betekent dan ook “die tanden heeft met een groef”. Het gif is bijzonder krachtig en zelfs gevaarlijk voor andere solenodons. Als twee dieren met elkaar vechten en elkaar verwonden. Kan het gebeuren dat een van de twee snel door vergiftiging om het leven komt.

solenodon leeft in het continent

solenodon leef continent

Het landschap op Cuba is uiteenlopend en is ook gevarieerd. De natuur varieert op cuba groene vlakten en hoge bergruggen. De bossen zijn meer landinwaarts.  De bossen met heuvels gaan over in bergen.

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Insekteneters
Familie: Solenodontidae
Gelacht: Solenodon paradoxus
soort: Paradoxale Solenodon

Eigenschappen Kenmerken

 

 • Draagtijd onbekend
 • Aantal jongen: 1 tot 3
 • Het wijfje werpt twee keer per jaar jongen
 • Lengte lichaam : 28 tot 32 cm
 • Lengte Staart: 17 tot 27 cm

 

Solenodon leeft in HUMUS rijke bossen

De diverse vegetaal afvalproducten. Zo als die van gevelde boom stammen. Maar ook van dode bladeren enz. Die zich op de bos grond in een laag op hopen. Vormen al naar hel bos type en min of meer dik tapijt. De graad van ontbinding varieert volgens hel klimaat en hel vochtgehalte. Humus beval een zeer aanzienlijke verscheidenheid van kleine dier soorten die. Of schoon verborgen levendsolenodon-tropenwoud woongebied voor komt. Toch allerlei behaarde en gepluimde Insecteneters aantrekken. Die zich daar mee voeden.

 

 

De familie van de EUTHERIA soort insecteneters in deze klasse bevat ook.

almiquiAlmiqui

Het dier is bijna uitgestorven. Maar er is niet veel bekend over het dier.

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 • rondeworm

Van sponsen tot kwallen zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 • zeesterren
 • koralen

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.

 • plankton
 • klokdiertjes
 • stenor

Web JVM dieren informatie heeft dieren kaarten map waar je ook tips alle dieren te zien zijn.

Ik kan je helpen met spreekbeurt of werkstuk met 20 tips. Wil je ook een succesvol over dieren informatie?

 

Geplaatst in zoogdieren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.