spongien-sponsen-tot-kwallen

Sponzen behoren tot de eerste zee dieren. Die zich op aarde ontwikkelden. De spons is een bijzonder en ook eigenaardig dier. Dat ten on rechte vaak voor een plant aan gezien wordt. De    spons bestaat in feite uit een kolonie meercellige dieren. Maar uiterst kleine organismen.

Skelet van de spons

spons

Alle openingen tussen het skelet zijn gevuld met een soort slijmerige massa. Maar het geheel is bedekt met een rode of wel met gele en ook zacht rosé huid. De polmastia mamilllaris is dus een spons soort van het geslacht. De spons dieren terwijl het lichaam uit kiezelnaden bestaat .

De soorten sponzen

Er bestaan meer dan drieduizend verschillende soorten sponzen. Deze zee dieren die hebben geen zin tuigen. Bovendien leven die in on diep water met een rotsachtige bodem.

Beweging

Ze hebben het zon licht nodig om te kunnen leven. Maar beneden een diepte van 180 m komen geen sponzen meer voor. De spons verplaatst zich niet. Hij is vast gehecht aan een steen. Maar haalt al zijn voedsel uit het water dat er door heen stroomt. Door de bewegingen van de uit laat openingen wordt de water stroom door het lichaam van de spons bewogen.

Voedsel

Het opmerklijk is dat het voedsel deeltjes worden daar bij op genomen door speciaal daar voor bestem de cellen. Die ze dan verwerken tot bacteriën. Maar andere eencellige organismen vormen het voornaamste voedsel van de spons.

Voort planting spons

De voort planting van sponzen is vooral ingewikkeld. En ook nog weinig bekend over het zee dier. Het gebeurt door middel van knop vorming. Ook wel door bevruchte eieren. Het groei proces is langzaam. Als gevolg van vele jaren gaan voor bij tussen het moment. Waar op de bewegen de larve zich vast zet op een steun punt. En het ogenblik waar op de spons op gedoken wordt om door de mens gebruikt te worden.

Het vissen van sponzen is een gespecialiseerd beroep. Dat uit geoefend wordt door de kust volkeren in de oostelijke gebieden van de Middellandse Zee. Maar ook op andere kust streken op aarde.

Eigenschappen Kenmerken

De opmerkelijke voort planting van de spons. Terwijl de ei cellen worden door vrij rond zwemmen de zaad cellen die bevrucht worden. Maar met de haartjes bezette larven zetten zich na 24 uur vast. Bovendien zijn er verschillende af metingen van de spons van 10 tot 60 cm hoog De grootste sponzen kunnen vooral minstens 50 jaar oud worden.

Taxonomische indeling

StamSponzen
Klasse Demospongiae
Orde Tetractinellida
Familie Polymastidae
Geslacht Polymastia mamillaris
Soortspons

Biogeografische gebieden van de spons

spons-woongebied

Ze komen voor in warme zeeën. Terwijl de opper vlaktewateren waar van de temperatuur om de 2 Graden schommelt. Maar in de equatoriale en ook tropische gordel ontstaan bijzonder krachtige atmosferische verschijnselen. Zo als passaatwinden en ook tyfoons. Maar er ontstaan ook wervelstormen en dergelijke.

Er komen overvloedig koraalriffen voor langs de kusten en rond om de eilanden. Voor al waar de diepte daar toe gering genoeg is. De fauna al daar is in het zeewater. Zelf namelijk voor vissen en ook schaal dieren. Maar ook weekdieren en ook zeewormen en koralen. Die bovendien vertoont er een buiten gewone variaties in vorm en kleur in de zee.

Gebieden de gematigd warme zeeën

spons-leef-continent

De temperatuur gematigd warme zeeën is het oppervlakte water. Die onder gaat er zeer sterke variaties van stromen van zeewater. terwijl het zeewater van 12 tot 25° graden is . Zelfs wordt veroorzaakt door internetpenetratie van stromingen. Die tegelijk onder de invloed van de
tropische passaat winden. En zelfs door het in dringen in de diepte van koude stroming.

Die komt bovendien uit het noorden. Maar ook uit het zouden komen de water lagen ontstaan.
Sommige gebieden vertonen een gestabiliseerd tropisch regime. Dat koraal ontwikkeling mogelijk maakt langs de noord oostelijke kusten. Zo als bij de kust van Australië bijvoorbeeld. Waar het Groot Barrière Rif de omvangrijkste koraal formatie vormt die 2400 km lang is.

Die op de aarde voor komt. Uit de samen vloeiing van de hoofd stromingen ontstaan uit gestrekte draai kolk zones. Zo als bij de Sargassozee en ook bij de oostelijk van Florida. Maar ook de beroemd om haar drijvende zee wier velden.

De spons leven op rotsachtig strand

Op rotsachtige stranden treft je een wonder land van plantaardig en ook dierlijk leven aan. Er is een stevige onder grond voor de zee wieren. Die dienen om de gesteenten tegen buiten sporige erosie in vloed van de golven te beschermen. Over al kan men zee wieren op rots kusten aan treffen. Maar behalve op plaatsen waar de rotsen voort durend zijn bloot gesteld aan zware zeeën.

Zeewier

Een grote verscheidenheid aan dieren vindt een schuil plaats in getijden poeltjes of onder
het zeewier. Vele ervan voeden zich met dit zeewier. Maar ruimen ook de af gebroken en zelfs de verrotten de resten op. Andere dieren zeven hun voedsel uit de rijke plankton bronnen in
de kustwateren. Elke dag is de kustlijn onder hevig aan de af wisseling van eb en vloed. Waar door de planten en ook dieren.

Daar door volledig zijn overspoeld. Bovendien totaal aan de lucht zijn bloot gesteld. Enkele dieren
die op de hogere. Maar de middelste zones van het strand leven. Zo als schaalhorens zijn actief wanneer ze onder water zijn. Maar zo dra het getij terug loopt. Blijven ze roerloos op hun plaats.

Dit voor komt dat hun vlees achtigen lichamen bloot gesteld worden. Aan uit drogen en in vloeden van de atmosfeer. Niet alleen deze dieren vinden een veilig toe vlucht oord in de getijden poeltjes.


0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.