gewone-vachtegel

vachtegel zoogdier

Vachtegel zoogdier is een lekkernij voor de papoea’s bewoners om het  vlees van het dier. Vooral opmerkelijk van de vachtegel is dat het eierlegende zoogdier is. En bovendien is ook een cloacadieren behoort. De familie van de Tachyglossidae van het geslacht zagloussus bruijni. De vachtegel komt voor op het eiland Nieuw-Guinea.

De soort egels

vachtegel zoogdierDe vachtegel zoogdier is een van de merk ­waardigst zoogdier. Er bestaan drie soorten de zwartharige en ook de wit stekelige en de gewone vacht­egel zoogdier. Alle de echte soorten en geogra­fische onder soorten worden trou­wens. Door vele specialisten beschouwd als verschillende vor­men van één enkele hoofd soort. De gewone vachtegel is groter dan de Australische mierenegel en heeft minder en kortere stekels. Die bedekt zijn met ruwe haren.

De snuit beslaat twee derde van de totale kop lengte en is enigszins naar beneden toe gebogen.  Terwijl de voor en achter poten hebben vijf tenen. Maar alleen de drie middelste tenen van de achter poten dragen klauwen. De mannetjes hebben bovendien een spoor aan beide achter poten. Deze mierenegel is in de eerste plaats een nacht dier dat zijn voedsel. bestaande uit insecten die op de bos bodem verzamelt

De diersoort

In het verleden veronderstelde men dat het geslacht 3 soorten telde van het dier. Maar tegenwoordig worden deze als een en dezelfde soort beschouwd. De populatie vachtegels in Nieuw-Guinea neemt in aantal af van wege het kappen van de bossen en de intensieve jacht op het dier. Het vachtegel is even eens bescherming van deze diersoort is dan ook dringend noodzakelijk.

Komt voor op eiland

AUSTRALISCH GEBIEDNieuw-Guinea en het eilandje Satawati zijn het exclusieve geboorte land van dit vreemde schepsel. Terwijl de gewone Aus­tralische mierenegel veel weg heeft van een grote egel. Maar is deze vacht­egel zoogdier zonder echte stekels. Dus een unieke verschijning. Het is een soort dier uit een andere wereld of een ander tijdperk.

 

Het vlees van de vachtegel zoogdier.

De inheemse bevolking van Nieuw-Guinea jaagt op dit dier van wege zijn smakelijke vlees.

De kleuren van de vachtegel

Het heeft een mooie donker bruine vacht die vaak naar kaneelbruin neigt.

Het lichaam van de vachtegel

Het kleine kopje loopt uit in een vreemd soortige slurf. Bovendien met aan het uit einde een mond en twee neusga­ten. Ook de voor poten dragen alleen klauwen aan de drie middel vingers.  Maar ook de achterpoten zijn echter voor zien van vijf kromme klauwen .

De voortplanting van de vachtegel

GEWONE VACHTEGELDrachtige wijfjes ontwikkelen een tijdelijke broed buidel aan het achter lijf van het dier. Waar in de door haar gelegde eieren worden uitgebroed en waarin de uit gekomen jongen later veiligheid
en voedsel vinden en zich verder ontwikkelen. Van de levenswijze van dit dier is maar zelden waar genomen  en verder van het dier is weinig bekend. Maar men neemt aan dat deze zeer veel over een komt met de levenswijze van de Australische mierenegel.

Het wijfje heeft een buidel op de buik. Waarin de tepel klieren uit­monden. Het ei met een vliezige schaal wordt op de grond gelegd. Waarna het wijfje het in haar buidel deponeert. Hier wordt het in tien dagen uitgebroed. Het jong is nog maar een vormeloze larf. Die zich aan een tepel vast zuigt en pas na enkele weken hiervan los komt. Vachtegel zoogdier rollen zich op tot een bal.

Vachtegel zoogdier  met slechts één enkele orde van de Monotremata die de vogelbekdieren en de mierenegels zijn.  Bij deze primitieve dier soorten leggen de wijfjes weke. Met een dooier rijke eieren.  De Vachtegel zoogdier jongen  als ze uit komen. Worden de jongen gevoed met melk die door de poriën van de moederbuik sijpelt.

Vachtegel zoogdier leven gebied

vachtegel-zoogdier-leven-gebiedOp het eiland van Nieuw-Guinea in de provincie pappoea en ook het west papoea. Maar de natuurgebieden zijn verschillende plekken en mooiste maar ook unieke gebieden. Maar telt ook vele diersoorten en planten die ook unieke zijn.

Benevens Australië en Tasmanië omvat dit gebied Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland. Als mede de eilanden groepen er tussen in. Van wege de geografische af zandering is de fauna hier zeer origineel van de  prototheria  van de primitieve ovipare zoogdieren.  Zo als kangoeroes en buideldier maar ook  koala’s en andere dieren. Maar ook de loopvogels  en emoes en ook kasuarissen maar ook  kiwi’s. is boendien in feite iut vele vroeger tijden over gebleven dier soorten.

 

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Monotremata
Familie: Tachygiossldae
Geslacht: zagloussus bruijni
Soort: Vachtegel

Eigenschappen Kenmerken

  • Ovipaar
  • Levensduur: 30 jaar (in gevangenschap)
  • Lichaamslengte: 50 tot  70 cm
  • Volwassen gewicht: 10 tot 12 kg
  • Milieu in bos
  • Verspreiding in Nieuw-Guinea

 

Vachtegel zoogdier komt voor in TROPENWOUD.

vachtegel-zoogdier-tropenwoud woongebiedDit is het dichte oerwoud in de evenaars gebieden. Door de samen werkende in vloed van vochtigheid en warmte.  Dus ontstaat hier een bij zonder weelderige. Die door een gestrengelde vegetatie. De grote bomen zijn er meer dan 50 m hoog. Lianen en woeker planten groeien overvloedig het hele jaar door.  Dus zonder enige  winterperiode. Het massale bladerdak vormt een dus danige af schermt tegen het zonlicht. Dat ook  het lage hout voort durend in het schemer donker blijft.

 

ORDE MONOTREMATA van de  SNAVELDIEREN

Deze orde omvat 2 families met tezamen slechts 3 nog levende soorten. Hoe wel de snaveldieren goed aangepast zijn aan hun milieu. Worden de dier beschouwt men hen als primitieve zoogdieren. In die zin dat zij sommige reptielachtige kenmerken  bevatten wat betreft hun lichaamsbouw hebben behouden. Bovendien zijn de dier die leggen eieren.

Daarnaast hebben zij echter specifieke zoogdiereigenschappen. Allereerst hebben de dieren een vacht en melklijsten. Mogelijk vertegenwoordigen de snaveldieren eerder een parallel lopende evolutie lijn dan een stadium in de evolutie van de zoogdieren. Het feit dat er geen fossiele snaveldieren zijn gevonden. En dat maakt het moeilijk de afstamming geschiedenis van deze groep te begrijpen.

Cloacadieren

Hoewel er veel verschillen bestaan tussen volwassen cloacadieren geen tanden hebben. Bovendien heeft het jonge vogelbekdier in het begin melktanden. Die echter nadat ze zijn uit gevallen niet vervangen worden. Beide soorten hebben snavels. Die van het vogelbekdier lijkt op de snavel van een eend.  Maar die van de mierenegel is puntiger en geschikter om er mieren mee te zoeken. De pas geboren jongen hebben een zeer korte snavel. Die dus ze in staat stelt de melk van de moeder te drinken.

 

De familie van de Monotremata soorten in deze klasse bevat ook.

mierenegel-zoogdierMierenegel

Is een eigenaardige  egel die eieren legt. Maar legt 1 ei per keer in de broedtijd. Maar heeft ook krachtige klauwen.

 

 

vogelbekdier-zoogdierVogelbekdier

het vogelbekdier is ongetwijfeld het vreemdste dier. Het dier ziet er zo merkwaardig uit dat we niet weten of het een zoogdier is.

 

 

Wil je nog meer weetjes en tips van dieren weten?
De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.
Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.
De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.
De vogels soorten die over de gehele wereld zijn verspreid. En nagenoeg elk milieu buiten de diepe oceanen bevolken. Vogels zij er in alle formaten.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?
Web JVM dieren informatie heeft ook een  dieren kaarten map waar je ook tips  van alle dieren te zien zijn.
Geplaatst in zoogdieren en getagd met , , .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.