Vale vleermuis

Vale vleermuis de grootste Europese soort.

vale vleermuis

De vale vleermuis is ook wel grote vale vleermuis genoemd. Maar is de grootste Europese soort . Het is veel een van de bekendste en is ook meest diep gaand bestudeerde soorten. De vale vleermuis komt overal verspreid voor. Zo wel in vlakke als in bergachtige gebieden tot op een hoogte van 2.000 m. De soort leeft in groepen bij een. Hele kolonies kunnen gevonden worden in holen en gebouwen. Het dier houdt van rust en stilte. Het zal ver weg blijven van drukke plaatsen. Voor al als er ook nog veel lawaai is.

 

 

De vleermuis is een nacht en dag dier

Veel vleermuizen zijn nacht dieren. Maar de vale vleermuis schijnt er geen speciale tijd voor zijn activiteiten op na te houden . Hij is ook over dag waar genomen. Maar toch schijnt hij ’s nachts het meest actief te zijn. Hij kan zo wel snel als langzaam vliegen. Maar ook meestal op geringe hoogte. Zijn voedsel bestaat uit allerlei insecten maar hij schijnt de voor keur te geven aan nacht uiltjes.

De sonar van de Vale vleermuis

De vale vleermuis heeft een opmerkelijk oriëntatie-vermogen en zeer veel proeven hebben dat aangetoond. Zelfs als hij honderd of tweehonderd kilometer van zijn gewone nestplaats verwijderd wordt. Want hij kan deze toch binnen enkele dagen gemakkelijk terug vinden.

De winterslaap van de vleermuis

De vale vleermuis is erg gevoelig voor koude. Bovendien is zijn winter slaap zet snel in. Daar voor trekt hij zich terug in diepe grollen.  Is direct als het herfst begint te worden. Zijn winterslaap is diep en lang en hij wordt pas laat in de lente weer wakker. De wijfjes werpen hun jongen gezamenlijk in een soort kinderkamer. Ongeveer twee weken lang draagt het wijfje haar jong vastgeklemd aan haar borst mee.

Vale vleermuis leef continent

vale-vleermuis-leef-continent

 

 

 

 

Draagtijd: 60 tot 70 dagen
Levensduur: 20 jaar
Een enkel jong per jaar
Gewicht: 18 tot 45 g
Geslachtsrijp na 1 jaar
Spanwijdte: 4O tot 45 cm
Vluchtsnelheid: 20 tot 28 km/u.
Stam: Gewervelde dieren
Klasse : Zoogdieren
Orde: Chiroptera
Onder-orde: Mlcrocheroptera
Familie: Vespertilionoidea
Geslacht en soort: Myotis myatis (vale vleermuis)

 

 

 

De SPECIALE MILIEUS van de Vale vleermuis is het leef gebied in de GROTTEN.

Het netwerk van grotten spelonken en de onder aardse rivieren. Want die vormt een speciaal milieu met als hoofd kenmerk daar in heersende duisternis. Het gevolg daar van is totale afwezigheid van chlorofylachtige planten groei. En bovendien van het weg vallen van het levens ritme dat samen hangt met de wisseling van dagen en nachten. Bovendien zijn de temperatuur schommelingen er alvale-vleermuis-leef-gebiedler geringst. Het metabolisme van de in grotten. Maar het levende dieren zo als het levensprocessen dat vertoont een vertraagde werking.