Vliegende vos

Vliegende vos het grootste vliegende zoogdier. Het op merkelijke is hoe ze de vruchten eten. Maar ook de voortplanting van de vleermuizen en hoe veel jongen er zijn. Waar herberg de vleermuizen over dag. En op de dezelfde manier de verspreiding in welke continent van de wereld. En even eens hoe de vliegende vos vliegt.

vliegende vos

Het over vlieg van een vliegende vos is een indrukwekkend schouwspel. Stel u voor een vleermuis met  een vleugelwijdte van 1,70 meter. De vliegende vos is de vleermuis met de grootste vleugelspanwijdte.  Maar soms zelfs nog meer! Het is een echte reus onder de vleermuizen. Maar die meestal maar van bescheiden van om vang zijn. De vliegende vos woont uitsluitend in Indonesië en op de Soenda-eilanden.

Hij leeft in de uitgestrekte bossen en voedt zich met rijpe vruchten. We zien dus maar zelden een vliegende vos in open veld. Maar in dit geval gaat het waarschijnlijk om een enkel individu gaat. Maar dat een korte trektocht maakt.  Op zoek naar nieuwe voedselbronnen. De vliegende vos zoekt het gezelschap op van soort genoten. Maar in tegen stelling tot andere vleermuizen. Die dus liever in eenzaamheid leven.  De vliegende vos verzamelt zich in groepen van vaak honderden individuen.

 

De vliegende vos vliegt van boom naar boom voor vruchten

Hij leeft in groepsverband en hangt overdag in grote bomen te slapen. In groepen van enkele duizenden exemplaren.Zij hebben een gemeenschappelijke slaap plaats. Waar zij de dag  door brengen maar meestal een min of meer kale boom. Bij het vallen van de avond vliegen deze grote vleermuizen in één grote zwerm naar de bomen die rijpe vruchten dragen. In de loop van het jaar veranderen zij van vrucht bomen en ook van slaapplaats. Maar al naar gelang het rijpen van de vruchten.

De vrucht

De vleermuis perst vruchten tussen zijn wigvormige tanden om het sap te bemachtigen. Maar de zaden en het vrucht vlees worden uitgespuugd.  Terwijl het zacht vrucht vlees zoals dat van bananen die wordt wel gegeten.

Maar die hun enige voedsel vormen. Soms gebeurt het wel dat de vliegende vossen ’s nachts rusten. Want om dat over dag hun buikje te gaan vullen. De vliegende vos heeft een sterke rustige vleugel slag. Hij vermijdt harde winden door vlak langs de boom toppen vliegen.  Maar ook  over de water spiegel  vliegen die vlak langs.

De jongen

Deze soort heeft geen vaste voortplantingstijd van jongen vleermuizen. Maar wel worden in de verschillende delen van het verspreidingsgebied de jongen ongeveer tegelijkertijd geboren. Na een draagtijd van CA. 6 maanden wordt er 1 jong geboren. Dat door de moeder wordt mee gedragen tot dat het 8 weken oud is.

Echolocatie

In de vlucht zenden de vleermuizen krachtige geluid golven uit en luisteren naar de echo’s om de aanwezigheid van hindernissen op hun weg te ontdekken. Deze geluiden zijn te hoog om door het menselijk oor gehoord te worden. Maar het gehoor van de vleermuizen is speciaal aan gepast om op hoog frequente geluiden te reageren. In de praktijk werkt het systeem enigszins als radar en
kunnen objecten in volslagen duisternis opgemerkt worden. Waar door de vleermuizen in staat zijn hun voedsel te vangen en kunnen navigeren in het aarde donker tussen bomen waar in
sommige soorten leven.

Verscheidene vleermuis families gebruiken hun oren en stem op verschillende manieren. De hoefijzervleermuizen zenden de geluidstrillingen uit door hun neus. Terwijl de gladneus vleermuizen die schreeuwen door hun bek. Alleen de kleine vleermuizen (Microchiroptera) kunnen echolocatie toepassen. De grote vleermuizen dus de (Megachiroptera) (vruchtenetende vleermuizen – Pteropidae) die gebruiken hun gevoelige ogen. Een uitzondering op de regel vormt de roezetvleerhond (Rousettus ).

 

Vliegende vos leef continent

vliegende-vos-leef-continent

OOSTELIJK GEBIED van Azië. Strekt zich uit over geheel Zuidoost-Azië. Van India tot Zuid-China en Maleisië, Indonesië en de Filipijnen komen de vliegende vos leefgebied. Het warm vochtig klimaat bevordert er de ontwikkeling van evenaars wouden waar in nog spectaculaire dieren leven zoals de orang oetang. De neushoorn en de tijger die echter zeldzamer beginnen te worden. Dit is even eens het domein van de zeer grote insecten.

 

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Vleermuizen
Onder Orde: Grote Vleermuizen
Familie: Vleermuizen
Geslacht: Pteropus giganteus
Soort: Vliegende vos

Eigenschappen Kenmerken

  • Dracht: 140 tot 203 dagen
  • Aantal Jongen: 1
  • Volwassen gewicht: 650 tot 920 g
  • Vleugelwijdte: 1.70 m
  • Lengte KRL 35 – 40 cm
  • Lengte SPW 150 cm
  • Milieu bos en struikgewas
  • Verspreiding zuid en zuid oost Azië

 

BOSMILIEUS

vliegende-vos-tropenwoud woongebied

Vliegende vos leef gebied TROPENWOUD. Dit het dichte oerwoud In de evenaars gebieden. Door de samenwerkende Invloed van vochtigheid en warmte ontstaat hier een bijzonder weelderige. Door een gestrengelde vegetatie. De grote bomen zijn er meer dan 50 m hoog. Lianen en woekerplanten groeien overvloedig het hele jaar door. zonder enige “winterperiode”. Het massale bladerdak vormt een dus danige afscherming tegen het zonlicht. dat het lage hout voortdurend in het schemerdonker blijft.

 

De familie van de MEGACHIROPTERA  vrij grote soort zijn vaak vruchteneters in deze klasse bevat ook.

André zoogdieren in deze zijn nog  4 soorten van de Grote vleermuizen ook om te bekijken waard is.

palmvleerhondPalmvleerhond Ook is deze vleerhond dol op honing sap maar eet hij graag de knoppen en bloesems van de kapokboom en de apenbroodboom. De observatie van een kolonie die is nooit in volledige rust. Maar is buitengewoon boeiend want er bestaan groepen van enkele duizenden individuen.

 

 

 

vleerhondVleerhond  Misschien nog meer dan sommige andere vleermuizen is de vleerhond een uitstekend zwever. Die maar  snel vooruit komt met rustige vleugelslagen. Tijdens het vliegen of tijdens het eten stoot dit diertje verschillende schelle kreten uit.

 

 

 

vliegende-hondVliegende hond  Kan dus zo een span wijdte bereiken van 1,70 m Door zijn zeer brede vleugels. En zijn trage vleugel slag zou je zo’n vliegende hond wel eens kunnen aan zien voor een grote roof vogel.

 

 

 

hamerkop-vleerhondHamerkop vleerhond  Die in tropisch Afrika leeft. Deze vleermuis is verwant met de vliegende hond. Maar hij bezit een zeer vreemde lange paarde kop. De functie van deze verrassende kop verbaast ons al even zeer.

 

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

De vogels soorten talrijke zijn de zangvogels er zijn ook onder soorten zo als.

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zo als.

Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je alle dieren te zien zijn.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?