wallaby

Wallaby is een kleine kangoeroe maar die in rotsachtige gebieden leeft.

wallaby

Wallaby’s zijn nauw verwant aan de grotere kangoeroe soorten. Want die in Australië leven. Er zijn ongeveer zestig verschillende kangoeroe soorten en wallaby’s. De Engelse natuur vorser John Gould heeft in de rotsachtige gebieden voor komende Wallaby’s wel eens met apen vergeleken. Deze plantenetende buideldieren voelen zich alleen maar in hun element tussen rotsen en in bergachtige gebieden. Maar ze kunnen ook met grote snelheid in schuin staande bomen klimmen.  Maar ook  kunnen ze reusachtige sprongen maken.  om op een gevorkte tak of uit stekende tak te bereiken.

De poten van het dier

De twee middelste tenen van de achter poten kunnen met meer gemak gebogen worden. Dan bij de andere wallaby’s en kangoeroes het geval is. De voet zool is voorzien van een dikke en soepele weefsel laag. Maar die aan de zij kant begroeid is met lange haren en bedekt is. En bovendien met een ruwe huid. Deze bijzondere voet zool zorgt bij het springen. maar ook met klauteren voor een goede greep op rotsen en bomen.

De rotsen

In bepaalde streken waar ze al generaties lang wallaby’s gewoond hebben. Daar zijn de rotsen spiegel glad geslepen op plaatsen. Waar de dieren regel matig over heen komen. Zonder moeite kunnen wallaby’s over rots spleten van vier meter springen. Om aan achter volgende vijanden te ontkomen.  Ze kunnen wallaby’s in schijn baar onbegaanbare rots spleten verdwijnen.  Maar ook lood rechte hellingen beklimmen. Waar geen ander dier zich op zou wagen. Tijdens dergelijke tochten wordt alleen gebruik gemaakt van de poten. De staart wordt dan uitsluitend als evenwichtsorgaan gebruikt.

wallaby leef continent Australië

wallaby-zoogdier-leefgebied

 

 

Taxonomische indeling

Hoofdafdeling: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Buideldieren
Familie: Grootvoetigen
Geslacht: Pelrogale xanthopus
Soort: Geelpolige wallaby

Eigenschappen Kenmerken

 • Draagtijd is niet bekend
 • Aantal jongen: 1
 • Volwassen gewicht: 3 tot 9 kg
 • Lengte lichaam: 50 tot 80 cm
 • Staart lengte : 40 tot 70 cm

 

 

 

GRASMILIEUS

Het dier leef gebied is de GRASMILIEUS de LANDE MAQUIS. Deze relatief beperkte streken in de gematigde gebieden bezitten allerlei lokale benamingen. De warme droge streken in de zomers. Maar ook de nabijheid van de zee heeft ook ingrijpen verandert. Maar ook  de mens hebben er het bos oppervlak verdrongen. Zo dat een soort steppe met struikgewas en heesters ontstond. De bodewallaby-zoogdier-woongebiedm wordt er door hevige herfstregens verarmd van afspoeling van de rotsgesteenten komen vaak aan het grondoppervlak.

De familie van de METAHERIA in deze klasse bevat ook.

André zoogdieren in deze zijn nog  5 soorten van de buideldieren zijn de grootvoetigen ook om te bekijken waard is.

pademelonPademelon  Hij onder scheidt zich door een donkere streep over de wangen. Maar ook een witte vlek boven op de kop en een gelige streep over de lenden. Zijn zachte dikke vacht varieert van grijsbruin tot mat donkerbruin.

 

 

 

Wilkeelwallabie-zoogdierWitkeelwallabie  Onder scheidt zich door zijn bruine vacht en de witte strook over hals en buik.  Ook achter in de nek loopt een donkere streep.  die zien we als een witte strook over beide wangen en onder aan de staart.

 

 

 

struikwallabyStruikwallaby  Zijn vacht varieert van grijsbruin tot zwartbruin. De lange nek haren liggen naar voren en dienen als bescherming. Wanneer het dier onder een regenbui naar voedsel moet zoeken.

 

 

 

reuzen-kangoeroe-zoogdierReuzen kangoeroe  Zijn loop wijze is niet alleen vreemd maar zelfs uniek onder de zoogdieren . Wanneer hij vooruit wil komen gebruikt deze grote kangoeroe. Zijn lange gespierde staart als een vijfde poot

 

 

 

bennett-wallabie-zoogdierBennette wallabie  De vacht van het hoofdtype is bruingrijs. Maar ook met een rossige tint achter aan de hals tot op het achter deel. De donkere snuit vertoont aan weerszijden twee lichte strepen. Kin borst en buik zijn witachtig. En een smal toe lopende staart is grijs.

 

 

Wil je nog meer van dieren weten? Zie ook deze dieren.

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 •  zeesterren
 • koralen

Deze vogels soorten  zijn tal rijke er zijn zang vogels en roof vogels er zijn ook onder soorten zoals.

 • pinguïns
 • struisvogels
 • pelikanen
De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling.
 • plankton
 • klokdiertje
Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Informatie voor een goed werkstuk succesvol te maken.Wil je ook een succesvol werkstuk?