wombat

Wombat is een neefje van de koala

wombat

De wombat is nauw verwant met de Australische koala. Het is een buideldier wiens jong opgroeit in een speciale buidel die het wijfje op de buik draagt. In tegenstelling tot de koala die uitsluitend in de bomen leeft en zeer speciaal voedsel nodig heeft.

Wat voor soort dier is het

Bovendien leeft de wombat op de grond. Waar hij zich tamelijk traag beweegt. Uiterlijk lijkt hij sterk op een klein beertje of meer nog op het moeraszwijn. Dat het grootste knaagdier is. We kennen twee soorten wombat. De gewone wombat of grof harige wombat op deze pagina afgebeeld is. En de fijn harige wombat.

Het dier is komt alleen s’ nachts

De dieren is bijzonder schuw en vertoont zich alleen ‘ s nachts. Daar om dus kunnen we hem bijna onmogelijk in de natuur observeren. Overdag blijft hij ook in zijn hol zitten. Dit hol dat hij bovendien met zijn sterke klauwen uitgraaft.

Het hol van het dier

Bovendien is dit zeer diep en ruim. Meestal bereikt het de dertig meter diepte. Onder in het hol bevindt zich het eigenlijke slaapverblijf is een ruime en een  ronde kamer. Die bijvoorbeeld bekleed is met boomschors .

Het voedsel

De wombat is een vegetariër en graast allerlei grassoorten.

Hij leeft in koppels. Maar soms ook in groeperen meerdere koppels zich in een soort gemeenschap waar van de holen samen een kolonie vormen. De wombat is een vreedzaam dier. Dat ook een mak kan worden en zich goed aan het kooi leven aanpast. Als men hem maar goed verzorgt. Kan hij ook tamelijk oud worden.

De zoogdieren

De klasse der zoogdieren vormt de meest voleindigde groep in de evolutie van de dierenwereld. De gering in verhouding tot de andere klassen van de gewervelde dieren. De zoogdieren hebben de biosfeer van de pool tot evenaar. En uiteraard vooraf de wijze van voortplanting evenals de manier waarop de Jongen worden gevoed.

Wombat leef continent

wombat-zoogdier-leef-gebied

 

 

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Marsupalia
Familie: Phascolomidae
Geslacht: Phascolomis ursinus
Soort: Gewone wonbat

Eigenschappen Kenmerken

  • Dracht onbekend
  • Aantal jongen 1
  • Levensduur 26 jaar
  • Volwassen gewicht 15 tot 35 kg
  • Totale lengte 70 tot 1,20 m

wombat zoogdier savanne woongebied

De dieren leef in SAVANNE.

Daar van is het  bijvoorbeeld het type de uitgestrekte grasvlakte. Die ook ten zuiden van de Sahara een brede strook vormt over het Afrikaanse vasteland. Hier en daar ook wat bomen groei.  Dat is gescheiden van de eigenlijke woestijn.  Die ook door de sub woestijnachtige steppe waar op dunne bosjes struik gewas voor komen. De Afrikaanse savanne is beroemd om de rijkdom aan grasetende fauna al daar. Maar ook de variëteit van krachtige carnivoren. Die daar ook is en als een natuurlijk gevolg daar van ten koste van de vorige leven.

De familie van de EUTHERIA  soort van insecteneters in deze klasse bevat ook.

koalaKoala Is beslist een bijzonder iedereen kent dit zachte diertje. En met zijn grijze lijkt hij op speelgoedbeertje.

 

 

 

buideldas zoogdierBuideldas Lijkt evenveel op een kangoroe als op een konijn. En komen voor in Australië en Nieuw Guinee die alle tot de orde van de buideldieren behoren.

 

 

 

buidelslaapmuisBuidelslaapmuis Zie eruit als een slaapmuis kan dan ook week duren. waarin als die ontwaakt zijn activiteiten herneemt.

 

 

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

De vogels soorten talrijke zijn de zangvogels er zijn ook onder soorten zo als.

  • pinguïns
  • struisvogels
  • pelikanen

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zo als.

Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je alle dieren te zien zijn.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?
Geplaatst in zoogdieren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.