bladneusvleermuis

Bladneusvleermuis grote ogen en een witte snuit

Taxonomische indeling

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Vleermuizen
Onder Orde: Kleine Vleermuizen
Familie: Bladneus vleermuizen
Geslacht: Chiroderma salvini
Soort: bladneusvleermuis van Salvin

Eigenschappen Kenmerken

  • Lichaamslengte: 55 tot 78 cm
  • Aantal jongen:   1
  • Volwassen gewicht: 13 tot 15 g
  • Vleugelwijdte:  27 tot 32 cm
  • Biologie onvolledig bekend

Soort vleermuis

De bladneusvleermuis is een soort uit Centraal Amerika. Dat hoort bij het geslachbladneusvleermuist van de Chiroderma behoort. Ook noemt men hem wel witte snuit vleermuis of groot oog vleermuis. Maar de vijf soorten van deze bladneusvleermuis hebben bepaalde eigenschappen. Ze hebben alle grotere ogen dan de andere vleermuizen. Een van de anatomische bijzonder heden van deze vliegende zoogdiertjes zijn. Is de afwezigheid van een neus beentje. Maar in plaats hier van dragen zij een bladvormig uit groeisel op de snuit. Waar aan de specialisten een belangrijke functie toekennen is. Ook in verband met de ultra geluids-golven van de echo locatie.

 

 

Bladneusvleermuis eten vruchten

De leef wijze en ook de voort planting van dit soort zijn nog niet volledig bestudeerd. Men veronderstelt dat deze vleermuis voor namelijk vruchten eet. Maar ook eet deze vleermuizen namelijk dikwijls. Rondom rijpe bananen trossen zien fladderen en ze er op zien neer strijken. Het is echter goed mogelijk dat zij ook van andere vruchten houden. De vruchten etende vleermuizen komen bijzonder veel voor in tropische streken. En vooral in Zuid en Centraal Amerika. Doch ontbreken volledig in de gematigde streken.

De Bladneusvleermuis is een moeilijk dier

Een moeilijk verklaarbare bijzonderheid. Omdat in onze gematigde gebieden de vruchten eens zins ontbreken. Het is bijzonder moeilijk om de voeding van vleermuizen te bestuderen. Omdat zij ’s nachts op voedsel uit gaan en een uiterst snelle spijsvertering bezitten. Maar het schijnt dat de bladneusvleermuizen hebben  geen bepaald seizoen om hun jong ter wereld te brengen.

Amerikaanse bladneusvleermuizen

Wanneer de nacht valt over het Midden en Zuid Amerikaanse oerwouden. Dan komen de bladneusvleermuizen uit hun schuilplaats te voorschijn. Om vooral zich te goed te doen aan zo wel de nectar van bloemen. Maar ook aan de insecten die daar door aangetrokken worden.

De vleermuis

De verscheidenheid aan planten is zo groot dat ca. 140 soorten zijn. Bovendien heeft de  bladneusvleermuizen zich hebben kunnen specialiseren op deze wijze van voeden. De vleermuizen zijn in het algemeen klein. Maar ook de grote onechte vampier heeft een vleugelspanwijdte van meer dan 1 m. Waar mee hij de grootste Amerikaanse vleermuis is.

Bij bladneus vleermuizen kan de staart ontbreken of heel klein zijn en op genomen in de staart vlieghuid. Een gemeenschappelijk kenmerk van de meeste leden van de familie zijn. Dat ze vooral  de vliezige neus aangroeisels weefsel vormingen boven de neus openingen heeft. Anders dan de neus aan groeisels van de kamneusvleermuizen van de Oude Wereld.

De Hipposideridae betreft het hier echter weinig meer dan eenvoudige huid lapjes. Deze zeer talrijke kleine vleermuis soorten zijn heel nuttig zijn. Terwijl door dat zij stuif meel van de ene bloem naar de andere brengen. Omdat  een aan tal planten heeft zich helemaal aan gepast heeft aan bestuiving door vleermuizen. Die vooral door ’s nachts te bloeien en een zware  muskus achtige geur te verspreiden. Waar vleermuizen dol op zijn.

Ze komen voor in Continent Zuid en Centraal Amerika.

 

 

Komen vaak voor subtropische bossen in Centraal en Zuid-Amerika envan Mbladneusvleermuis-leef-continentexico tot Vuurland inclusief de Antillen. De kenmerkende zones zijn de reusachtige Cordilleras in Columbia. Met opmerkelijke los Andes met hun vulkanen. Maar ook de  diepe bergengten die hooggelegen plateaus en het onmetelijke bekken van de Orinoco en de Amazone. Talloze reptielen en  reusachtige schilder vleugelen vooral prachtige vlinder soorten. Dus ook de  kolibries en  papegaaien vogels.  Maar ook vooral de bont gekleurde vissen vertegenwoordigen er een bijzonder merkwaardige fauna.

 

BOS MILIEUS komt de Bladneusvleermuis voor

Bladneusbladneus-vleermuis-tropenwoud woongebiedvleermuis leef gebied is in de TROPENWOUD. Dit is het dichte oerwoud in de evenaars gebieden. Door de samen werkende in vloed van. Zo als van vochtigheid en warmte ontstaat hier een bijzonder weelderige. Door een gestrengelde vegetatie. De grote bomen zijn er meer dan 50 m hoog.  Dus de Lianen en woeker planten groeien overvloedig het hele jaar door. Zonder enige winter periode. Het massale blader dak vormt een dus danige afscherming tegen het zon licht. Dat het lage hout voort durend in het schemer donker blijft.

 

De familie van de MICROCHIROPTERA vleermuizen kleine soort vaak  insecteneters in deze klasse bevat ook.

grote bruinevleermuisGrote bruine vleermuis herkenbaar aan zijn hoge slilpende stemgeluid.

 

 

 

 

vleerhondVleer hond  vleermuis met een epauletten.

 

 

 

 

grootoorvleermuisGrootoorvleermuis hij heeft de langste oren van alle Europese vleermuizen.

 

 

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen.  De Vogels behoren tot de klasse Aves. Maar er zijn ook niet vliegende vogels klasse. Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tips.