metatheruia-buideldieren

Omdat Buideldieren zijn in compleet en heel klein om zo te zeggen in larven stadium. En daar kan de larf verder groeien in de buidel van de moeder. Even als de eieren leggende zoogdieren zijn ook de buideldieren primitiever dan de overige zoogdieren. De laatste 100 miljoen jaar hebben zij zich parallel geëvolueerd met andere zoogdieren voor gedaan.

Buideldieren tijd

buideldieren_marsupialia

De buideldieren die in het krijt tijd over de gehele wereld verspreid voor kwamen. Maar aan het einde van de krijt tijd  verdwijnen de buideldieren uit Europa.  Die vormden zij een hoofd tak van de klasse der zoogdieren. Terwijl hun fossielen resten zijn in de meeste delen van de wereld gevonden. Zij hand haven zich nu nog in twee gebieden in Amerika en ook in Australië.

De placenta buideldieren

buidelmarter

Geleerden zijn van mening dat de concurrentie met de placenta zoogdieren dat zijn de dieren die een baar moeder heeft.  Waar in de jongen zich in de baar moeder volledig ontwikkelen. Met behulp van de placenta of moeder koek. Die een lange periode van zwangerschap toe staat bij het dier. Zo dat de jongen in een veel verder gevorderd stadium geboren worden dan de buideldieren. Op die manier verder groeien voor de geboorte.

De verspreiding buideldieren

In de tijd van het uit sterven van de buideldieren in Europa en Azië leid de. Ze een waarschijnlijk even eens ook in Noord Amerika van het uit streven van de dieren. In Afrika zijn geen fossielen gevonden van de buideldieren. De buideldieren wisten zich te hand haven in Australië continent. Maar ook op Nieuw-Guinee en ook in Zuid-Amerika te verspreidden.

Noord en Zuid Amerika

Toen Zuid en Noord-Amerika zich aan elkaar hechtten miljoenen jaren geleden. Op die manier verspreidden de buideldieren zich op nieuw noord Waarts over het land. Momenteel is er slechts één soort in Noord-Amerika van de buideldieren dat is de buidelratten. Als gevolg van deze continentale verbinding zijn de meeste soorten in Zuid-Amerika uit gestorven. Door concurrentie van placenta zoogdieren in dat gebied.

De gebieden

Die zich in de gebieden van het noorden naar het zuiden verspreidden hebben. In Australië heeft de betrekkelijke van isolatie op het eiland van de buideldieren in staat gesteld. Dat ze hun eigen privé evolutie zijn onder gaan om de ecologische rollen te vervullen op het eiland. Wat elders wordt gedaan door niet buideldieren.

Jongen en buidel

Er zijn verscheidene maar ook wezenlijke verschillen in de eerste plaats in de vrouwelijke voort planting organen.  Die tussen buideldieren. En ook andere typen zoogdieren zijn. Zij hebben kleinere hersens. Maar ook gewoonlijk één stel tanden. De jongen van de buideldieren worden in een veel vroeger stadium geboren in een larvesladuim.

Is nog te jong voor een gescheiden leven uit de buidel moeder. Het embryo achtigen jong zoekt zelf stadig zijn weg naar de buidel op moeders buik. In de buidel aan gekomen zuigt het jong zich aan de tepel vast. Op die manieren laat deze gedurende de ontwikkelingsperiode niet meer los. Tenslotte hang het aan tepel en wordt hij langzaam groter in de buidel.

De buidel

De plaats in de buidel varieert per dier soort. En is afhankelijk van de
soort dier. Bij de buideldieren die springen. Terwijl ook in bomen klimmen. Wijst de opening naar voren van de buidel. Een bekend voorbeeld is de kangoeroe. Waarvan de buidel opening naar boven wijst als het dier recht op staat op zijn achter poten.

Buideldieren die de tijd lopend of gravend door brengen hebben een buidel met een opening naar achteren. En geeft het geheel een gestroomlijnd aan zien.

Classificatie

Er zijn ongeveer 230 soorten buideldieren. En de geleerden zijn het niet geheel eens over de classificatie van de dieren. Maar een eenvoudige indeling laat zien dat een half dozijn van de  hoofd typen zijn  insecteneters en vleeseters buidel dieren.

De Tasmaanse duivel de Latijnse is Sarcophilus harrisi behoort tot de groep vlees en insecteneters.  De buidel dassen leven in struik gebieden. En ook in eucalyptus bossen daar speuren ze naar wormen maar ook naar insecten. De Amerikaanse opossums zijn nacht dieren het voedsel bestaat uit vogels. Ook nog eieren en kleine zoogdieren en ook spinnen en insecten.

De klim bundel dieren zijn boom bewoners. Die leven van bladeren en van de vruchten van de boom.  De Australische buideleekhoorn is ook vruchten etende buidel dier. Maar dit dier is razend snel van tak naar tak springen. De koeskoezen zijn planteneters en leven in bomen. Het voedsel bestaat uit allerlei plantaardig bladeren zijn de grootste klim buildieren. De kangoeroes  eten gras en leven in het open gras land of in het lichte struik gewas.

Categorieën: zoogdieren

0 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.