Zeesinaasappel

Zeesinaasappel heeft de vorm van een sinaasappel. En de kleur en zelfs de binnenkant als een sinaasappel.

Tethya aurantium of de zeesinaasappel

 Tethya-aurantiumDeze behoort tot de spons soort. Eveneens de indeling de gewone sponzen, is de Latijnse naam Demospongiae. En bovendien in de orde van Monaxondia behoort ook zoals de Broodspons en Oxycordyla maar ook de Bloedspons. Deze spons behoort tot de familie van de Tethyidae Deze spons bestaat het lichaam uit kiezelnaalden en ook sponginevezels. De zeesinaasappel kan heel veel water opnemen.

Door zijn opvallende vorm en kleur blijft de zeesinaasappel nooit onopgemerkt in het zeewater. Bovendien is deze hoorn kiezelspons tamelijk frekwent in ondiepe zeeën tot op 250 meter diepte. Niet alleen van de buiten lijkt deze grappige spons op een sinaasappel.

Binnen zijde van zeesinaasappel

Maar als we hem opensnijden vinden we eerst een bleek gekleurde schil. En de kern met zijn uitstralende lijnen doet weer sterk denken aan de verdeling van de sinaasappel. De gele kleur is trouwens te danken aan dezelfde pigmenten als die van de sinaasappel. De uitstralende lijnen aan de binnen zijde worden gevormd door kiezelnaalden.

Voortplanting

De kiezelnaalden door lopen tot buiten de spons. Hier en daar zien we op de stekels langs de buitenkant kleine bolletjes zitten die verschillende grootte heeft. Dit zijn knoppen voor het geslacht. Maar het geslacht van  de Tethya plant zich voort door knopvorming. Deze knoppen vormen zich in de schors van de spons.

Door vereniging van weinig gedifferentieerde cellen in een knobbeltje op de huid van de zee sinaasappel. Deze cellen gaan zich differentiëren en worden tenslotte een klein bolletje wordt dat zich van de spons los maken.

En zich via een uitstekende kiezelnaald verwijderen wordt. Tenslotte breekt de kiezelnaald af en komt het kleine sponzen vrij. Het gaat zich dan op een geschikte plaats vastzetten met zijn pas gevormde kiezelnaaldjes. Ook bestaat er een geslachtelijke voortplanting door larven Die larven oplevert jonge larven op. De larven vormen dan weer nieuwe sponzen.

Eigenschappen Kenmerken

 • Ongeslachtelijke voortplanting door knopvorming.
 • Geslachtelijke voortplanting van juni tot september, naar gelang de plaatsen.
 • Bol vorming met platte en veelhoekige uitsteeksels, gescheiden door vliezige groeven.
 • Zit met kleine worteltjes vast op hel substraat meestal een jong e schelp
 • Megascleren staafjes van 1,5 tot 2 mm hoog
 • Microscleren in stervorm
 • Grootte tot 6 cm middellijn

Taxonomische indeling

Stam: Sponzen
Klasse: Gewone sponzen
Orde: Monaxonida
Familie: Tethyidae
Soort: Tethya aurantium
Geslacht: zeesinaasappel)

GEMATIGD WARME ZEEËN CONTINENT

zeesinaasappel-leef-continentDe temperatuur van het oppervlaktewater ondergaat er zeer sterke variaties van 12 tot 25° C. Zelfs wordt veroorzaakt door internetpenetratie van stromingen die in het zeewater tegelijk tijd bij elkaar komen. Dus onder de invloed van de tropische passaatwinden. Maar ook door het indringen in de diepte van koude zeewater.  Uit het noorden of het zuiden komende waterlagen ontstaan in het zee stroming.

Sommige gebieden vertonen een gestabiliseerd tropisch regime. Dat koraalontwikkeling mogelijk maakt langs de noordoostelijke kusten van Australië bijvoorbeeld. En ook waar het Groot Barrière Rif de omvangrijkste koraalformatie vormt. Die is 2400 km lang. Die op de aarde voor komt. Uit de samen vloeiing van de hoofd stromingen ontstaan uitgestrekte draai kolkzones.  Vooral bij de Sargassozee en ook bij oostelijk deel van Florida.  Is beroemd om haar drijvende zee wier velden. Waar de palingen gaan paaien. Is er een van.

Voedsel

De sponzen zijn typisch dieren die in hun urnenvorm leven. Terwijl de cellen van de ectoderm. Dat betekend het aansturen van cellen en vormen de buitwand die talrijke gaatjes vertoont zoals poriën. De binnenste wand is voorzien van cellen waar op de flagellen voorkomen die een waterstroom door de poriën verwekken.   Terwijl het water door de opening word uitgestoten in de urne. Maar tijdens de door gang word de zich in suspensie bevinden de  bestandsdeeltjes door de choanocyta  vast gegrepen.

Terwijl het gehele lichaam van de spons wordt geschraagd door een skelet. Dat gevormd is uit skeletnaalden van kalk of uit kiezelzuur van spongine. Dat bestaat uit een hoornachtige stof. Deze vaste elementen worden voort gebracht door in het mesogloea  die verspreide zwerf cellen die als skleroblasten optreden. De mesogloea bestaat uit een door schijnende gelei achtige substantie. Dat vooral tussen de  twee cel lagen zit in het lichaam. Dit schema komt overeen met het eenvoudigste sponstype. Andere vormen bezitten talrijke ruimten zoals een trilkamers die verbonden zijn met een aantal oscula.

Het  leefgebied is oppervlaktewateren

zeesinaasappel-woongebiedTerwijl het lichtjes glooiende zee kusten zijn onder worpen aan de invloed van de getijden. Die dag na dag een groot gedeelte van de zee oevers met zee water onder lopen. De zandige of modderstranden bedekken met zee water. Dat daarbij aansluitende zee bodems bezitten eveneens uitgestrekte oppervlaktewateren. Waar het zon licht sterk door dringt op het zee water. En die een zachte temperatuur bezitten.

 

Zeemilieus

De dieren leven niet zomaar op  onverschilligen leefgebieden op het aardoppervlakte. Hun verspreiding berust  niet op toeval. Integendeel vooral elke soort heeft in een bepaald milieu gaan koloniseren. Waar buiten ze niet zou kunnen overleven. Door dat ze elders niet zou vinden wat ze nodig heeft om te bestaan zoals zee water om in te leven.

Maar ook de klimaat factoren spelen er ook in mee. En beschikbaarheid van voedsel in het zee water. Daarom is het dus belang het even wicht van de dieren gemeenschap in het zee water. Zo zijn de woongebieden van sommige soorten zeer nauwkeurig begrensd. Bijvoorbeeld leven de zeesinaasappel in zeewater met een geschikte warmtegraad. Maar wat ook belangrijk is de zee stroming van het zee water. En ook een stabiel gehalte  aan minerale aan zouten in het zee water.

 

Wil je nog meer van dieren weten? Zie ook deze dieren.
De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.
 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm
De klasse der zoogdieren soorten vormt ook meeste groepen aantal soorten zo onder andere de.
 • vogelbekdieren
 • kangoeroes
 • vleermuizen
Deze vogels soorten  zijn tal rijke er zijn zang vogels en roof vogels er zijn ook onder soorten zoals.
 • pinguïns
 • struisvogels
 • pelikanen
De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling.
 • plankton
 • klokdiertje

Web JVM dieren informatie heeft  dieren kaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn.

Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Informatie voor een goed werkstuk succesvol te maken.Wil je ook een succesvol werkstuk?

 

Geplaatst in sponsen tot kwallen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.