Glasspons

Glasspons leeft sinds een miljard jaren!

glassponsDe vorm van de glasspons

Zij heeft de vorm van een kom met een dikke wand en een opening aan de bovenzijde. Rondom deze opening en langs de flanken van dit diertje steken vele kalk naalden naar buiten. Deze spons hecht zich met lange stekels in de slijkbodem vast.

Hoe oude is de glasspons

De glasspons wordt zeer dikwijls op gevist door de laboratoriumschepen. Die de zee bodem op 1 500 meter diepte onder zoeken doen. Het geslacht Pheronema wordt in alle grote oceanen aangetroffen. Het bestaat al sinds het Eoceen 65 miljoen jaar geleden. Maar de groep van de glassponzen is verreweg de oudste van alle sponzen. We kennen fossiele glassponzen uit het Precambrium een miljard jaar geleden.

De zeeën  van de glasspons

Hun wieg schijnt de zone van de Europese zeeën te zijn. Van hier uit hebben zij zich naar alle wereldzeeën verspreid.  Dus tijdens hun grote bloei periode aan het einde van het secundaire tijdperk  zo 80 miljoen jaar geleden. Tot in die tijd leefden zij in ondiepe zones en gedijden zij uitstekend. Maar sinds het Eoceen. Als gevolg van de concurrentie van andere sponzen of veranderingen in de ecologische factoren.  Zo kwam deze groep wat in de verdrukking en trok hij zich terug naar diepere zones. Tegenwoordig leven de glassponzen in de bathyale zone van 300 tot 2000 meter diep. Maar soms ook nog dieper.

De glassponzen van zeldzame

De naam Hexactinellida danken zij aan het feit dat hun lichaam verstevigd wordt. Want door een net van kleine kalk stekels de spicuIa. Elk bestaande uit zes naalden die loodrecht van uit een zelfde punt vertrekken (hexa is zes  actinella naald . Pheronema grayi is een van de zeldzame glassponzen in de Middellandse Zee.

Glasspons leef continent rond de Middellandse Zee

glasspons-leef-continent

 

Taxonomische indeling

Stam: Sponzen
Klasse: Hexactinellida
Orde: Amphidischophora
Familie: Hyalanematidae
Geslacht: Pheronema grayi
Soort: Glasspons

Eigenschappen Kenmerken

  • Om vang zo20 tot 50 cm hoog
  • Dikwandige urn vastgehecht op de slijkbodem
  • Op diepe slijkbodems zo 1000 tot 2000 meter diep
  • De geografilche spreiding geldt voor het geslacht Pheronema Biologie nog weinig bekend

glasspons-woongebied-zeeenGlasspons komen voor in de  ZEEMILIEUS DIEPZEE. De oceanen beslaan meer dan twee derde van het aardoppervlak. De onmetelijke populatie vissen en andere zogeheten pelagische diersoorten. Want die ver van de kusten in volle zee leven.  Maar is volgens nauw keurige natuur wetten verbreid temperatuur afhankelijk. Maar die zijn van de breedtegraad of van stromingen zo als de Golfstroom. verticale niveaus waar het daglicht geleidelijk verdwijnt. Ook de grootste diepten hebben hun eigen. Speciaal aan gepaste fauna abyssale soorten.

Wil je nog meer van dieren weten? Zie ook deze dieren.

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

De klasse der zoogdieren soorten vormt ook meeste groepen aantal soorten zo onder andere de.

Deze vogels soorten  zijn tal rijke er zijn zang vogels en roof vogels er zijn ook onder soorten zoals.

De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling.

Web JVM dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map waar je ook alle dieren te zien zijn.

Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Informatie voor een goed werkstuk succesvol te maken.Wil je ook een succesvol werkstuk?

 

Geplaatst in sponsen tot kwallen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.