buidelmuis zoogdieren

Buidelmuis behoort tot de roofbuideldieren en is familie van de Dasyuridae. De buidelmuis zeer verschillende buideldieren die zijn variërend van kleine naar groot. Die op muizen lijkende en in bossen levende en zijn  grond bewoners en het zijn felle roofdieren. En toch heeft het dier kenmerk van hoog ontwikkelde buideldier families vormen de vergroeide tenen heeft. Niet te min vormen de roofbuideldieren een succesvolle familie.

buidelmuisBuidelmuizen familie en soort

Buidelmuizen behoren tot de familie van de roof buideldieren. Die ongeveer veertig soorten omvat. Sommige zijn zo groot als een muis. En andere ongeveer zo groot als een wezel. Al deze roof buideldieren leven in Australië. Twee soorten komen voor in Tasmanië  voor en is te vinden in Nieuw Guinea. De afgebeelde soort is de geslacht sminthopsisis. Een buidelmuis met malle klauwtjes. Die in Australië te vinden is. Deze kleine buideldieren hebben de zelfde je kenmerkende eigen schappen als de andere buidelroofdieren.

 

De buidelmuis zoogdieren het lichaam

Waar bij ook je Tasmaanse duivel en het hond kop buideldier gerekend moeten worden. De neus is lang en smal als bij je spritsmuis en je snuit is omgeven door lange snorharen. Deze kleine buideldieren zijn erg lenig en hun lichaamsbouw is beter geschikt om te rennen dan te springen. Maar in het niets zijn ze verwant aan de muizen. Buidelmuizen leven voor namelijk in half woestijnen. Tussen laag struik gewas. Sommige zijn zelfs tot in de Australische woestijnen door gedrongen. Ook graven dieren gangen en brengen de dag in hun ondergrondse verblijf plaats door.

De buidelmuis zoogdieren wacht op de avond

Dus wachten op de koelte van de avond voor ze met hun activiteiten beginnen. Ze voeden zich voor namelijk met allerlei insecten kleine week dieren en ook andere kleine zoogdieren. Hun eet lust is onbegrensd en sommige  buidelmuizen kunnen even onverzadigbaar zijn als spitsmuizen. Er wordt een geval vermeld van een buidelmuis. Die tijdens een enkele nacht een hoeveelheid voedsel verorberde die groter was dan zijn eigen gewicht.

Buidelmuis zoogdieren leef continent Australia

buidelmuis-zoogdier-leefgebiedDe buidelmuis die in wereld deel van  Australische voor komt. De buidelmuis leven in struik op de  savannen en bossen.  De AUSTRALISCH GEBIED van de benevens in Australië en Tasmanië omvat dit gebied.  En ten slotte ook  Nieuw Guinea en Nieuw Zeeland maar ook als mede de eilanden groepen er tussen in. Van wege de geografische afzandering is de fauna hier zeer origineel van dieren zo als de  prototheria en primitieve ovipare zoogdieren.  Allereerst de vogelbekdieren en mierenegels zijn snaveldieren. De buideldieren zo als de kangoeroes en de  buidelmarters koala’s en andere dieren. En even eens de loopvogels  zo als de emoes en ook de  kasuarissen maar ook  kiwi’s.  In feite dus uit vele vroeger tijden over gebleven diersoorten.

 

Taxonomische indeling Buidelmuis zoogdieren

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Zoogdieren
Orde: Buideldieren
Familie: Roofbuideldieren
Geslacht: Sminthopsis crassicaudata
Soort: buidelmuis met smalle klauwtjes

Eigenschappen Kenmerken Buidelmuis zoogdieren

De buidelmuis heeft een lichaam lengte van 70 tot 120mm en het volwassen gewicht is van het dier van 15 tot 32 gram en deze dieren hebben 8 tot 10 tepels. Heeft eveneens een staart lengte van 50 tot 90 mm. Terwijl de jongen klemmen zich een maand laag aan de lepels vast en de buidelmuis hebt  5 tot 10 jongen vast.

 

BOS MILIEUS leef gebied

Loof bomen bos vermengd met coniferen al naar de hoog te ligging.

buidelmuis-zoogdier-woongebiedBuidelmuis leefgebied DUN BEGROEID WOUD.

Dit zijn over gang zones waar het woud wat dun is begroeid is. Van wegen het klimaat of de kwaliteit van de bodem. Niet in staat is zijn dicht heid te hand haven. In de gematigde streken hebben de bossen tal rijke. Veranderingen onder gaan door dat grote oppervlakten werden verbrokkeld om.  Zo tot leef gebieden voor de mens te worden omgezet. Van de primitieve woud bedekking blijven al dus nog slechts bossen. Kreupel hout of oever begroeiingen bij water lopen over.

Roofbuideldieren

Voor men voldoende van de buideldieren af wist gaf men ze vaak namen van de placentale zoogdieren. Waar mee ze gelijkenis vertoonden van dieren  die bijvoorbeeld zo als van wolven en katten  maar ook native cats maar ook tigercats. De native cats worden buidelmarters genoemd maar het zijn geen marterachtige roof dieren. De oostelijke buidelmarter of quoll is zo groot als een huis kat. Met een bruine of grijze vacht die getekend is met witte vlekken. Bovendien is de tiger quoll ook een vlees etende roofbuideldier.

Andere quolls uit Australië en NieuwGuinea en  even eens met wit gevlekte vachten zijn de veel grotere grote buidelmarters (Dasyurus maculatus). Zij zijn ongeveer 1,2 m lang en zijn
twee vijfde komt voor rekening van de staart lengte. Ook zijn er buidelratten die veel lijken op placentale knaagdieren maar voor het merendeel vleeseters zijn. Een behendig boom bewoner is de spitsmuisbuideleekhoorn (Phascogale penicillata). Hij heeft een lange zwarte bossige staart en een blauwgrijze vacht. Hij eet vogels en ook  kleine zoogdieren en honing en maakt zijn nest in holle bomen en hout blokken.

De strijd om zich te hand haven

In 1788 vestigden zich de eerste Europeanen in Australië en sindsdien is het evenwicht in de natuur daar volkomen verstoord. Vooral door jagen op de dieren en door het in cultuur brengen van grote gebieden. Op grote schaal werden schapen gefokt en ontnamen veel buideldieren hun voedsel. Het gevolg was dat een flink aantal soorten in gevaar kwam en sommige reeds zijn verdwenen. De Tasmaanse buidelwolf staat op de rand van uitsterven.

Hij is reeds meer dan 40 jaar beschermd. Maar men heeft hem geruime tijd al niet gezien. Er is een kleine mogelijkheid dat nog een paar exemplaren leven in de afgelegen bergwouden van westelijk Tasmanië. De bilbie of langoorbuideldas was eens talrijk in een groot gebied van Australië. Maar hand haaft zich alleen nog in afgelegen oorden. Ze konden niet op tegen de konijnen. Koala’s eens bij miljoenen afgeslacht. Maar nu zijn beschermd en houden zich in aanzienlijke aantallen instand in het oostelijk deel van Australië.

Bij de kangoeroes is het geluk wisselvallig van de dieren soorten. De grotere soorten handhaven zich redelijk in Australië. Maar een aantal van de kleinere wallabies wordt zeldzaam gezien in Australië . En men vermoedt dat tenminste twee soorten zijn uitgestorven. De teugelstekelstaartkangoeroe (Onychogalea franata) heeft men in vele jaren niet meer gezien. Maar andere buideldieren waar van men dacht dat ze waren uitgestorven. Zijn ten slotte herontdekt in afgelegen gebieden zo als de Leadbeaters buideldier. Hoewel de Tasmaanse buidelwolf al sedert 1938 beschermd is maar men vreest dat toch is uitgestorven het dier.

 

De familie van de METAHERIA buideldieren in deze klasse bevat ook.

penseelstaartbuidelmuisPenseelstaartbuidelmuis we kennen slechts enkele exemplaren.

 

 

 

buidelwolf-zoogdierBuidelwolf waarschijnlijke uitgestorven.

 

 

 

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen.  De Vogels behoren tot de klasse Aves. Maar er zijn ook niet vliegende vogels klasse. Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tips.